Невинаги, когато приготвяме нещо с авокадо, използваме целия плод. В подобни случаи често ни хваща яд, че оставяйки го в хладилника, то ще потъмнее и повърхността, която сме отрязали ще изглежда кафява и нелицеприятна. Предлагаме ви няколко кухненски трика, с които да предотвратите потъмняването и да запазите красиви вид и вкусови качества на авокадото.

Покрийте със стреч фолио

Най-лесният и бърз метод, който може да приложите, е да покриете отрязаната част със стреч фолио – нещо, което присъства почти във всяка кухня. Така може да го запазите за по-дълго в хладилника.

Напръскайте с лимонов сок

Пръскането или намазването с лимонов сок на повърхността, която е отрязана, е ефикасно не само за вокадото, но и за други плодове. Например за ябълките. Ако нямате лимон подръка, може използвате и портокалов сок.

Намажете със зехтин

Намажете половинката авокадо, която няма да използвате със зехтин или олио. Това ще създаде бариера и въздухът няма да прониква в плода и да причинява потъмняването. Така авокадото може да издържи до 1-2 дни в хладилника.

Поставете в затворен съд с кромид лук

Оставете авокадото в кутия за съхранение, като добавите и половин глава кромид лук. Това, разбира се, важи за хората, които обичат мириса на кромид лук.

Поставете в съд със студена вода

Ако ще използвате останала част от авокадото до няколко часа, то спокойно може да я сложите в купичка със студена вода и да оставите в хладилника. Идеята е, че водата не позволява на въздуха да достигне до авокадото и така то не почернява.

А вие имате ли си свои трикове против потъмняване на плодовете и зеленчуците у дома?