Сирни заговезни е винаги в неделя, а след него започват великденските пости. Празникът се отбелязва с много характерни и запомнящи се ритуали. Един от тях е хамкането - любимо на много деца. 

Защо се прави? Каква е символиката? Знаят ли българите какво е хамкане?

Потърсихме тези отговори в седмичната ни анкета.  Отговорите ще ви учудят! 

Знаят ли българите какво е хамкане? Репортерът Неделина Пенчева потърси отговорите от случайни минувачи по софийските улици. 

  • "На Сирница се прави с яйца ...  ама бързаме!"
  • "Това е звук, който се издава, когато човек яде с апетит!"
  • "На една връв слагат... може би халва..."

Провокирахме ли интереса ви? А вие знаете ли какво е хамкане?

Вижте всички отговори във видеото. 

Какво представлява хамкането и още интересни ритуали, свързани с Великден - продължете да четете

Според народните вярвания на Сирни заговезни небето и земята се срещат, за да си простят грешките през годината. А щом те могат да го направят, могат и хората.

Според традицията по-младите отиват у по-възрастните, за да им поискат прошка - децата при родителите, младоженците при кумовете.

Обичаят хамкане се нарича още ламкане и ласкане.

На вълнен (или кълчищен) конец, който обикновено е червен, се закачва парче халва или сварено и обелено яйце. Връвта се окачва на греда на тавана или се люлее от най-възрастния в къщата. Отстрани се нареждат всички деца започват да се опитват да хванат яйцето или халвата с уста, без да използват ръцете си.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Който успее пръв да го улови, ще бъде здрав през цялата година. Ако пък само докосне вързаната халва или яйце, зъбите му ще бъдат бели и здрави.

Конецът се запалва и по това как гори се гадае за здравето в семейството и реколтата на стопанството. Ако конецът припламне - скоро ще има сватба; ако гори конецът – ще се роди много жито; ако връвта едва-едва тлее – е на лошо. 

С водата, в която са варени яйцата, хората мият лицата си на другия ден – понеделника на Тодоровата седмица. Така се предпазват от бълхи.