Любовта наистина кара света да се върти, и то по повече от един начин. Не думата, а чувството да обичаш, прави живота стойностен и смислен. Въпреки това може да се случи човек да се влюби в неподходящия човек. Не в смисъл, че това е някой, с когото не можете да бъдете, а в смисъл, че той не е добър за вашето емоционално и психическо здраве.

1. Това не е ваша грешка – запомнете

Подобно преживяване, че сте се влюбили в човек, който е токсичен и не ви е обичал в истинския смисъл на думата, може да бъде наистина болезнено. Ако сте били в подобна ситуация, знаете, че е лесно да попаднете в спирала на обвинения към себе си и дори да започнете да изпитвате самоомраза.

2. Не ставайте жертва на заплахи

Токсичността на партньора ви по никакъв начин не е ваша вина. Вие не сте го направили токсичен, независимо от това колко много той се опитва да ви накара да изглежда, че всичко е по ваша вина. По-негативно настроените и злобни хора умеят да оставят чувство за вина в другите.

Човек е особено разтърсен, когато е или е бил влюбен в тази токсичност, която сякаш не е разпознал, заради това колко много обича човека.

Снимка: iStock

Токсичният човек обръща всичко във връзката към себе си и отказва да види нещо друго, от което партньорът му може да има нужда. Токсичните отношения карат партньора да се чувства виновен, че е помолил за неща, от които се нуждае, или за това, че е споделил това, което му е хрумнало. От подобна любов е трудно да се излезе, защото партньорът ви убеждава, че ако си тръгнете, за да намерите някой, който ще се отнася по-добре с вас, това ви прави егоисти и е равносилно на изоставяне на настоящия ви партньор. Токсичните хора обичат да играят ролята на жертва.

3. Осмелете се да се откъснете 

Снимка: iStock

Не сте направили и няма да направите нищо лошо, ако напуснете човека, който постоянно се възползва от любовта ви и ви кара да се чувствате така, сякаш не сте достатъчно добри за него, като по този начин постоянно ви притиска да бъдете съвсем различен човек. Когато все пак излезете от токсична връзка, отделете малко време, за да се върнете към старото си аз.

Болезнено е да осъзнаете, че сте обичали с цялото си сърце, а половинката ви е бил с вас само защото сте лесна мишена за манипулация.  Помислете за това като за опит за урок. Сега вече знаете какво не искате в една връзка и какво да избягвате следващия път, когато се впуснете в преследване на любовта.

Припомняйте си, че имате приятели и семейство, които ще продължават да ви подкрепят и без половинката ви. Може да ви се струва, че е настъпил краят на света, но след време ще намерите сили да се влюбите отново!