Оригинална рецепта за един от най-емблематичните сладкиша на Близкия изток - тахан халва - така, както турците обичат да я приготвят.

Съставки

  • 1 1/2 ч.ч. Печен шамфъстък
  • 2 ч.ч. Пчелен мед
  • 1 ч.л. Ванилов екстракт
  • 1 ч.ч. Тахан

Начин на приготвяне

  • 1. Медът се изсипва в малка тенджера и се вари на умерена температура, докато омекне леко.
  • 2. След като се охлади малко, към него се добавя ваниловият екстракт и ядките.
  • 3. Изсипва се внимателно в купа, в която предварително сме сложили тахана, и се разбърква, докато съставките се смесят добре.
  • 4. Сместа се изсипва в предварително намаслени формички и се оставя да изстине напълно.
  • 5. Формичките си покриват с прозрачно домакинско фолио и се оставят в хладилника за най-малко 24 часа. Халвата се разрязва, докато е още студена. Консумира се на стайна температура.