Продължаваме с предизвикателството, наречено #Saladeria - любими хоби готвачи от "MasterChef България" се включват с предложения за вкусни салати, които те самите често приготвят у дома. След Мая Зухди на ход е Лидия Петкова, която се прочу като "кралицата на домашния дюнер" и има над 150 хил. последователи в ТикТок. Тя ни предлага днес не една, а две салати:

Снимка: Личен архив

Тези две салати са любими в моето семейство. “Морковената” салата я правя много често. Колкото да е странно, но тя се счита за руска салата. Още по съветско време, депортирани корейци в Русия започнали да правят тази салата като замествали с моркови основния продукт, който липсвал в Русия (вид корейска ряпа). Тази салата, освен че е много полезна, е и много вкусна и е подходяща като гарнитура към всякакъв вид месни ястия. Също така добре се съчетава с картофки, ориз и т.н. Веднъж да я пробвате, ще ви стане фаворит!

Снимка: Личен архив

Необходими продукти:
Моркови - 1 кг
Кориандър млян - 2ч.л.
Черен пипер - 1ч.л.
Червен пипер сладък - 2ч.л.
Червен пипер лют (по желание) - 1-2ч.л.
Чесън смачкан - 2-3 скилидки
Захар - 2 с.л.
Сол - 1-2 ч.л.
Оцет - 20 мл
Олио - 100 мл
Лук - 1 глава

Начин на приготвяне: 

  • Морковите настъргваме със специално ренде или наразяаме на тънки ленти. Поръсваме със всички подправки, без да разбъркваме.
  • Олиото, като запуши, слагаме лука, нараязан на четири и като се запържи, го отстраняваме от олиото.
  • Поливаме с врялото олио морковите с подправките и разбъркваме добре.
  • Салатата е готова за консумация, но ако престои 1 час в хладилника, ще е още по-вкусна.

Второто предложение и рецептата за салата "Калейдоскоп" ще намерите на следващата страница >>

Салатата “Калейдоскоп” е празнична. Тя има няколко вариации според сезона. Аз ви представям летния вариант.

Необходими продукти:

Микс зелени бейби салатки - 300-400 г
Пилешко филе - 200 г
Яйца - 1-2 бр.
Прясно мляко - 1-2 с.л.
Краставички - 2-3 бр.
Моркови по-корейски - 100 г
Червен лук - 1 голяма глава
Орехи любими - 70-100 г
Пъпеш - 100-150 г
Манго - 50 г

Дресинг:
1ч.л. - мед
1ч.л. - сок от лайм
2-3 ч.л. - крем балсамико
2-3 с.л. - зехтин
1/4 ч.л. - сол

Начин на приготвяне:

  • Филето овкусяваме и запичаме на скара, след това го раздърпваме.
  • От яйцата, млякото и малко сол правим палачинка и я нарязваме на дълги ивици, като я навием на руло.
  • Краставичките и лука нарязваме също на ивици и ги мариноваме по отделно с любими подправки за около 5-7 мин.
  • Пъпешът и мангото нарязваме на кубчета.
  • А орехите за кратко запичаме на сух тиган и леко ги накълцваме.
  • Подреждаме салатата - в голямо плато слагаме бейби салатките, а отгоре подреждаме всички заготовки във формата на цвете.

Снимка: Личен архив

  • Поливаме със дресинга и разбъркваме, едва преди да я консумираме.

Бон апети!

Още идеи за салати: