Днешната салата е свежа и засищаща. Тя ще се хареса на небцето на всеки гурман, защото съдържа специални съставки. 

Камбоцола (на немски: Cambozola) e немско краве сирене с благородна плесен. Производителите му  съчетават качествата на френските меки сирена и на италианското сирене горгондзола. Оттук идва и името на „камбоцола“ – от камамбер + горгондзола.

Камбоцола се отнася към групата на сините сирена.

Необходими продукти: 

5 зърна бяло грозде

10 г зехтин

Лимон

10 мл ябълков сок

Оцет балсамико

Манго

Рукола

Зелена салата

Айсберг

Грахови листа

Айсберг

20 г авокадо

70 мл соев сос

20 г захар

30 г червени боровинки

Джинджифил, сол и пипер

20 г сирене камбоцола

20 г орехи

Снимка: iStock

Приготвяне:  

В загрята тенджера добавяме червените боровинки, ябълковия сок, една лъжица захар и 70 мл соев сос.

Разрязваме на половинки зърната от грозде, a авокадото - на тънки резени. Обелваме четвърт манго и също го режем на тънки резени.

Сиренето монтаньола режем на триъгълничета.

Стриваме солта, пипера и джинджифила и добавяме 10 мл яблков сок и 10 мл зехтин. Изстискваме половин лимон. В купа накъсваме листа айсберг и зелена салата. Добавяме руколата и граховiте листа. Овкусяваме с дресинга от подправки.

След това редим салата. Първо слагаме резените авокадо, след това айсберга и зелените салати. Накрая добавяме сиренето, орехите и гроздето. Овкусяваме с една лъжица от соса от червени боровинки.  И сме готови.

С какво вино се комбинира?

Леките вина като пино ноар и мерло са подходящи за студени меса и салата.