Днешната салата е свежа и засищаща. Тя ще се хареса на небцето на всеки гурман, защото съдържа специални съставки.
Камбоцола (на немски: Cambozola) e немско краве сирене с благородна плесен. Производителите му съчетават качествата на френските меки сирена и на италианското сирене горгондзола. Оттук идва и името на „камбоцола“ – от камамбер + горгондзола.
Камбоцола се отнася към групата на сините сирена.
Необходими продукти:
5 зърна бяло грозде
10 г зехтин
Лимон
10 мл ябълков сок
Оцет балсамико
Манго
Рукола
Зелена салата
Айсберг
Грахови листа
Айсберг
20 г авокадо
70 мл соев сос
20 г захар
30 г червени боровинки
Джинджифил, сол и пипер
20 г сирене камбоцола
20 г орехи
Приготвяне:
В загрята тенджера добавяме червените боровинки, ябълковия сок, една лъжица захар и 70 мл соев сос.
Разрязваме на половинки зърната от грозде, a авокадото - на тънки резени. Обелваме четвърт манго и също го режем на тънки резени.
Сиренето монтаньола режем на триъгълничета.
Стриваме солта, пипера и джинджифила и добавяме 10 мл яблков сок и 10 мл зехтин. Изстискваме половин лимон. В купа накъсваме листа айсберг и зелена салата. Добавяме руколата и граховiте листа. Овкусяваме с дресинга от подправки.
След това редим салата. Първо слагаме резените авокадо, след това айсберга и зелените салати. Накрая добавяме сиренето, орехите и гроздето. Овкусяваме с една лъжица от соса от червени боровинки. И сме готови.
С какво вино се комбинира?
Леките вина като пино ноар и мерло са подходящи за студени меса и салата.