Вдъхновени от лятото и добрата и питатлена храна, отправяме предизвикателство, наречено #Saladeria! Поканихме любими лица от "MasterChef България" да споделят с нас вкусни салати. В няколко поредни седмици ще споделяме идеите на тези, които се включиха.

Започваме с рецептата на сирийката Мая Зухди за Баба Ганож. Правилно разбрахте, Баба Ганож, салата, позната по нашите ширини като Баба Гануш (а това име, според Мая, звучи забавно).

Снимки: instagram.com/mayascookings

Ето какво сподели Мая с нас:

"След като родих, имам още 15 кг за сваляне, не знам как някои жени качват общо 10 кг с теглото на бебето по време на бременност, може би това ще се случи в другия ми живот :)

Е, сега все още кърмя и това означава, че все още трябва да ям ценна храна, в същото време да отслабвам, супер противоположни неща :) Затова ям храна, която не прави допълнително мазнини, но все пак е богата на витамини и минерали за бебето. Приготвих за вас любимата ми сирийска салата, но с български привкус, за да комбинирам и двете си националности в една чиния :)

За Баба Ганож се нуждаем от:
1 патладжан,
1 зелен пипер,
3 сушени домата,
българско козе сирене,
екстра върджин зехтин,
семена от коноп (много са полезни за качеството на млякото при кърмачките)


Начин на приготвяне

  • Печете патладжана, след като го обелите го смесете в кухненски робот с 2 парчета козе сирене, 1 скилидка чесън, 1 малка лъжица тахан, малко сол и 2 капки лимон. Така нашият мус от сирене е готов.
  • Ще добавим отгоре чушки на скара, сушени домати, зехтин и вашата лятна салата е готова за нула време.

Напишете отзивите си в коментарите под постовете с рецептата във Фейсбук и Инстаграм :*


Още вдъхновение може да почерпите от секцията ни Saladeria: