Вдъхновени от лятото и добрата и питатлена храна, отправяме предизвикателство, наречено #Saladeria! Поканихме любими лица от "MasterChef България" да споделят с нас вкусни салати. В няколко поредни седмици ще споделяме идеите на тези, които се включиха.
Започваме с рецептата на сирийката Мая Зухди за Баба Ганож. Правилно разбрахте, Баба Ганож, салата, позната по нашите ширини като Баба Гануш (а това име, според Мая, звучи забавно).
Ето какво сподели Мая с нас:
"След като родих, имам още 15 кг за сваляне, не знам как някои жени качват общо 10 кг с теглото на бебето по време на бременност, може би това ще се случи в другия ми живот :)
Е, сега все още кърмя и това означава, че все още трябва да ям ценна храна, в същото време да отслабвам, супер противоположни неща :) Затова ям храна, която не прави допълнително мазнини, но все пак е богата на витамини и минерали за бебето. Приготвих за вас любимата ми сирийска салата, но с български привкус, за да комбинирам и двете си националности в една чиния :)
За Баба Ганож се нуждаем от:
1 патладжан,
1 зелен пипер,
3 сушени домата,
българско козе сирене,
екстра върджин зехтин,
семена от коноп (много са полезни за качеството на млякото при кърмачките)
Начин на приготвяне
- Печете патладжана, след като го обелите го смесете в кухненски робот с 2 парчета козе сирене, 1 скилидка чесън, 1 малка лъжица тахан, малко сол и 2 капки лимон. Така нашият мус от сирене е готов.
- Ще добавим отгоре чушки на скара, сушени домати, зехтин и вашата лятна салата е готова за нула време.
Напишете отзивите си в коментарите под постовете с рецептата във Фейсбук и Инстаграм :*
Още вдъхновение може да почерпите от секцията ни Saladeria: