Крал Чарлз и кралицата-консорт Камила ще бъдат короновани в Уестминстърското абатство в събота, 6 май, съобщиха от Бъкингамския дворец.

Коронацията ще бъде извършена от архиепископа на Кентърбъри осем месеца след като кралят наследи трона на покойната кралица Елизабет II, пише "Таймс", цитиран от БГНЕС.

Снимка: Getty Images

Бъкингамският дворец заяви, че церемонията ще „отрази днешната роля на монарха и ще отправи поглед към бъдещето, като същевременно ще почете дългогодишно пазените традиции и ще представи бляскаво зрелище“.

Информацията идва след широко разпространени съобщения, че службата ще бъде по-кратка и по-опростена от коронацията на кралицата през 1953 г., която продължи около три часа и събра 8000 души в абатството, четири пъти повече от нормалния капацитет.

Това доведе до оплаквания, че Чарлз ще има „коронация на понижена цена“. Въпреки това вътрешни лица от двореца казаха, че това отразява как Великобритания се е променила както и факта, че много хора са изправени пред трудности. Но според техните думи, все пак коронацията ще бъде „празник в най-добрите традиции на хилядолетната история“.

Не е известно дали денят ще бъде обявен за официален празник, но изглежда малко вероятно, като се има предвид, че вече има два празника през май и церемонията се провежда в събота.

Снимка: Getty Images

Чарлз ще бъде миропомазан, ще получи кралските инсигнии – кълбото, пръстена и скиптъра и ще бъде коронясан с короната на Свети Едуард, която е направена за Чарлз II през 1661 г.

Предполага се, че коронацията ще продължи малко повече от час и ще бъде посетена от около 2000 души.

Източници, близки до краля, казаха, че той иска тя да отразява мултикултурната, модерна Великобритания. Очаква се да включва повече представители на други религии, отколкото при коронациите в миналото. В първото си обръщение към нацията при възкачването си на трона кралят даде всичко от себе си, за да подчертае своята християнска вяра.

Снимка: Getty Images

Думите на двореца за церемонията, „която ще почете дългогодишните традиции и ще бъде бляскаво зрелище“, също предполагат, че голяма част от службата ще следва познат формат, включително признаването на суверена от конгрегацията и полагането на клетва.

По време на церемонията суверенът ще бъде „миропомазан, благословен и посветен“ от архиепископа на Кентърбъри. Помазването на кралица Елизабет II бе един от малкото елементи от нейната коронация, който не бе излъчен по телевизията.

Камила също ще бъде помазана със свето миро и коронована, точно както кралицата майка по време на коронацията на Джордж VI през 1937 г.

През последните 900 години всяка коронация се е извършвала в Уестминстърското абатство. От 1066 г. службата почти винаги се води от архиепископа на Кентърбъри.

  • Братовчедката на Хари и Уилям – принцеса Юджини, очаква второ дете
  • Ким Кардашиян купи спиращо дъха колие, носено от принцеса Даяна
  • Принц Хари за раздялата с жената, която Уилям и Кейт харесаха за негова съпруга: И двамата плакахме
  • Принц Хари: Кейт и Меган не се разбраха още от самото начало
  • Интервюто на принц Хари с журналиста Том Брадби на 14 януари по bTV
  • Кралският шивач наруши мълчанието: разногласията между Меган и Кейт за роклите на шаферките
  • Най-забавната снимка, свързана с книгата на принц Хари
  • Петя Дикова и Васил Христов в "Тази сутрин" - за биографията на "неразбрания" принц Хари
  • Кейт Мидълтън с рожден ден, докато Бъкингам се тресе от разкритията на принц Хари
  • Принц Хари: Kралското семейство си легна с дявола, за да оправи имиджа си