На 2 юни 1953 година 27-годишната Елизабет била коронована като кралица Елизабет Втора в Уестминстърското абатство. За церемонията преди точно 67 години принцеса Елизабет носи най-невероятните и изящни обувки – като пантофките, които сте си представяли, че носят принцесите от приказките. Всеки детайл и орнамент бил изработен с невероятна прецизност, а златните обувки били украсени с истински рубини.

46-годишният тогава Вивие е избран да изработи обувките по стара семейна традиция, поставена от майкана на Елизабет.
Снимка: Getty Images

Те са дело на френския дизайнер Роджър Вивие, който често е наричан Фаберже на обувките. Сандалите са перфектният завършващ щрих към външния вид на бъдещата кралица в един от най-важните дни в живота й – облечена е с бяла сатенена рокля със сложна бродерия от злато и сребро, допълнена от наметало в лилаво копринено кадифе, също с бродерия от злато. Бижутата и короната също допълват изящния външен вид на Елизабет.

Снимка: Getty Images

Макар че обувките не се виждат на много от снимките от този исторически ден, те и до днес остават важен детайл от визията на младата кралица. Разбира се, имайки предвид повода и човека, който ги носи, те са изработени ръчно от най-меката златна кожа, а токовете са покрити с рубини. Дизайнът им е бил пазен в строга тайна до деня на коронацията. За направата им Вивие е бил вдъхновен от розовите прозорци на катедралата Нотр Дам във Франция, а Елизабет е спазила традиция, поставена от майка й, която също носела обувки на Вивие за коронацията на своя съпруг крал Джордж през 1937 г.

Снимка: Getty Images

Сегашният творчески директор на модна къща Вивие – Джерардо Фелони, отбеляза годишнината от коронацията, като претвори кралските сандали и ги представи в колекцията пролет-лято 2020. Те могат да бъдат закупени в розово, черно и оригиналния златен цвят, а цената е кралска – 1995 долара, но дава възможност на притежателите си да се докоснат до историята.

А какъв е тайният детайл, който Елизабет специално заръчала на Вивие? Тъй като се очаквало церемонията да продължи 3 часа, принцесата поискала от дизайнера да включи скрита платформа, която ще й осигури допълнителен комфорт, защото се очаквало през повечето време тя да стои права. На коронацията на кралица Елизабет Втора са присъствали 8251 души, а само във Великобритания пред телевизорите са гледали 27 милиона зрители.