Светът е виждал коронацията на много кралски особи, но преди 67 години принц Чарлз влиза в историята като първото дете, присъствало на коронацията на майка си.

8000 души са поканени на церемонията в Уестминстър и сред тях има само едно дете – Чарлз, който тогава е на 4 години и половина. Както подобава на кралско дете – той получава за коронацията покана, нарисувана специално за него.

Изложба в Бъкингам през 2013 г. показа ръчно изрисуваната покана за принц Чарлз
Снимка: Getty Images

Но колкото и добре да е нарисувана поканата, протяжната церемония не може да бъде чак толкова интересна за 4-годишно дете и една от знаковите снимки от събитието ни показва отегчения Чарлз, застанал между баба си и леля си, принцеса Маргарет.

Снимка: Getty Images

Другият популярен кадър е запечатал принц Чарлз на балкона на Бъкингам малко след церемонията. На тази снимка присъства и принцеса Ан, която не е била на коронацията, защото е била едва на 2 години.

Коронацията на 2 юни 1953 г. е първата, излъчена по телевизията. 27 милиона британци са пред екраните, а други 11 милиона следят събитието по радиото.

Изложба в Бъкингам през 2013 г. показа дрехите и обувките, с които е бил Чарлз по време на коронацията
Снимка: Getty Images

„Церемонията, която наблюдавате днес, е древна и произходът на някои от елементите й е забулен в мъглата на времето. Но техният дух и значение блестят ярко. Давам обет да служа на страната. През целия си живот и с цялото си сърце ще се стремя да бъда достойна за вашето доверие“ – казва кралица Елизабет в словото си.

Снимка: Getty Images

През март 2020 г. Елизабет Втора стана четвъртият най-дълго управлявал монарх в цялата световна история. Пред нея са само Луи XIV, управлявал Франция 72 години и 110 дни, тайландският крал Бумибол Адулядей (70 г. и 126 дни) и кралят на Лихтенщайн Йохан II (70 г. и 91 дни).

През септември 2015 г. Елизабет Втора зае първото място в историята на Великобритания, когато надмина прапрабаба си кралица Виктория, ръководила държавата 63 години и 216 дни.