Нови снимки показват какво ще облекат в тържествения ден на коронацията 74-годишният крал Чарлз и 75-годишната кралица Камила. 

Следвайки традицията, двамата ще носят по две различни роби: държавна и робата на имението.

Държавните одежди се носят при пристигането в Уестминстърското абатство, докато одеждите на имението се обличат при заминаването и по традиция са по-особени.

Специален екипът по бродерия на Кралското училище за бродерия се грижи за държавната роба на краля, която Чарлз ще носи при пристигането си в Уестминстърското абатство, както и за робата на Камила, която ще носи след коронясването си. В качеството си на херцогиня на Корнуол кралица Камила стана патрон на Кралското училище по шев през 2017 г.

Държавната роба на краля е изработена от пурпурно кадифе и е носена от крал Джордж VI, дядото на крал Чарлз, при коронацията му през 1937 г. При подготовката на коронацията Кралското училище по шевните изкуства е консервирало кадифето, а подплатата и златната дантела са запазени от Ede and Ravenscroft.

За второто си облекло по време на коронацията крал Чарлз ще се преоблече с кралската мантия на имението. Тя е изработена от лилаво копринено кадифе, бродирано със злато. Тя също е носена от крал Джордж VI през 1937 г.

Снимка: Getty Images

Кралица Камила ще облече държавната роба, която първоначално е била изработена за кралица Елизабет, майката на крал Чарлз, за нейната коронация през 1953 г. Тя е изработена от пурпурно кадифе.

За кралица Камила е създадена нова мантия, проектирана и ръчно бродирана от Кралското училище за бродерия. Тя е от лилаво кадифе, което съответства на кралската мантия.

Бродериите включват изображения на пчели и бръмбари и различни растения. Сред тях е и лилията, която присъстваше и в сватбения букет на Камила и беше любимо цвете на кралица Елизабет.

Снимка: Getty Images

На мантията има също така мирта, която олицетворява надеждата, и делфиниум - едно от любимите цветя на краля и цветето на юли, месецът на раждане на Камила.