3000 часа бродиране, бял сатен с диаманти, деколте във формата на сърце и три слоя конски косми - така изглежда роклята, с която Елизабет Втора е коронясана на тъжествена церемония през 1953 г. Човекът, изработил тази прелест, не идва на коронацията - "Само ще преча!", казва той. 

Как е направена роклята на Елизабет Втора и какъв е тайно пришитият символ, за който и тя самата не подозира - прочетете тази изключително любопитна история. 

През 1937 г. 11-годишната тогава принцеса Елизабет е свидетел на това как баща ѝ, крал Джордж VI, официално става британски монарх.

Шестнадесет години по-късно, на 2 юни 1953 г., с нея се случва същото - ритуал по коронация, която обаче баща й не може да види, защото е мъртъв.

Снимка: Getty Images

Тричасовата церемония отваря нова страница в историята на Великобритания. А роклята, носена от 27-годишната Елизабет, се превръща в една от най-известните и впечатляващи в историята.

Британският дизайнер Норман Хартнел създава визиите за бъдещата кралска двойка. Шест години по-рано той е изработил и сватбената рокля на принцеса Лилибет.

Дори Кристиан Диор, по онова време един от най-влиятелните хора в модния бранш, би завидял на топлите отношения на Хартнел с кралското семейство. Освен за коронацията на принцесата, Нортъл създава тоалети и за шестте й придворни дами и други високопоставени членове на кралското семейство.

Лилибет бързо излага основните си изисквания към дизайна: роклята за коронацията й трябва да повтаря сватбената ѝ рокля и да е изработена от бял сатен.

Снимка: Getty Images

Образът на 27-годишната кралска особа трябва да олицетворява мощта и силата на монархията - и то не само за гостите в Уестминстърското абатство и тълпите поданици наблизо, но и за 20-те милиона души, които ще гледат предаването по телевизията. При подготовката си Хартнел задълбочено проучва историята и традициите на коронационните рокли, посещава Лондонския музей и Лондонската библиотека и е наясно с всички въпроси на протокола и историята на церемониалното облекло.

Въпреки че Хартнел е автор на вариантите, роклята е създадена под пълния контрол на Лилибет.

Дизайнерът и бъдещата кралица се консултират осем пъти, преди да се стигне до окончателния вариант . А той е рокля с ръкави тип "капела", деколте във формата на сърце и разкроена пола с малък шлейф.


Роклята е изработена от сатен, произведен в замъка Лулингстън в Кент. Тази ферма за коприна е създадена през 30-те години на ХХ век и от нея е изработена роклята за коронацията на кралицата майка през 1937 г., както и материала, използван от Хартнел за сватбената рокля на кралицата през 1947 г. 

Дизайнерът, заедно с кралицата, избира всички основни символи на Великобритания и страните от Британската общност: кленови листа за Канада, снопове житни класове за Пакистан, лотоси за Южна Африка, английски рози, уелски праз, ирландски трилистник и шотландски бодил.

Моделите са бродирани в злато върху бял сатен и украсени с диаманти, кристали, перли, аметисти и розови скъпоценни камъни.

Орнаментите са изработвани от шест бродировачки в продължение на около 3000 часа. 

До Коледа предварителният вариант на коронационната рокля бил готов за първата проба. Мадам Изабел, която отговаряла за изработката на роклята, изпитвала известни затруднения с правилното прилепване на тежката пола, украсена със скъпоценни камъни. За да придаде вид на облеклото, момичето подсилило копринената тъкан с кремава тафта и три слоя конски косми. Допълнителната опора придава стабилност на полата и разпределя правилно тежестта и прави роклята лека.

Процесът на създаване на роклята се пази в строга тайна.

На Хартнел били предложени баснословни суми, за да сподели подробностите за роклята с американските магазини, които искали да получат копия на кралската рокля възможно най-бързо. Но той остава верен на кралското семейство и отхвърля абсолютно всички предложения.

С дългата мантия на раменете си Лилибет се упражнявала да ходи, да спира и да се качва и слиза от каретата, направена от помощничките й от столове. Императорската корона също е доставена тайно в Бъкингамския дворец, за да може кралицата да я носи през по-голямата част от деня и да свикне с тежестта й - 3,1 кг.

Впечатляващата корона е украсена с 2868 диаманта, 17 сапфира, 11 изумруда и стотици перли, четири от които преди това са били част от обеците на Елизабет I.

Снимка: Getty Images

"Не можеш да погледнеш надолу, за да произнесеш речта, която си длъжен да прочетеш", спомня си Елизабет в документален филм за деня на коронацията. - Защото ако го направиш, вратът ви ще се счупи и короната ще падне."

РЕПЕТИЦИЯТА

Три дни преди коронацията Хартнел доставя в двореца роклята за коронацията. Когато кралицата Я пробва, тя казВа само една дума, за да опише как се чувства - "Великолепна".

Елизабет Втора облича лилава роба с копринена подплата върху роклята си, вместо обичайния ермин, което прави визията ѝ по-елегантна. От Кралското училище за бродерия са направили на мантията й златни маслинови листа и житни снопове, символизиращи мира и благоденствието. Процесът е отнел 3500 часа, а за това са работили 12 души. 

Снимка: Getty Images

ДЕНЯТ НА КОРОНАЦИЯТА

На церемонията в Уестминстърското абатство са присъствали общо 8251 гости.

Интересно е, че самият Норман Хартнел не присъства там. "Ще преча само в двореца", обяснил дизайнерът.

Снимка: Getty Images

Церемонията започнала точно в 11 ч. На път за Уестминстърското абатство Нейно Величество носи държавната тиара на Джордж IV - корона, често изобразявана на пощенски марки. Тя е изработена през 1820 г. и е украсена с рози, трилистници и бодили с 1333 диаманта и 169 перли.

По протокол Елизабет е трябвало да носи бяла ленена рокля, наречена colobium sindonis, върху разкошната си рокля. Хартнел проектира възможно най-проста рокля без дантели и украса, която да покрива изцяло основната коронационна рокля.

ТАЙНАТА

Освен това Хартнел оставя за Лилибет изненада, която не е била уговорена първоначално: той бродира четирилистна детелина от лявата страна - малко предзнаменование за късмет за момичето, което ще влезе в британската история наведнъж за две столетия.

  • Принц Хари е в Англия заради съдебно дело, но няма да се види с брат си и баща си
  • Защо само принц Уилям ще целуне Чарлз Трети по време на коронацията
  • Крал Чарлз Трети остави сина си принц Хари без дом във Великобритания
  • Кейт Мидълтън се срещна със 109-годишна жена, направи й палачинки
  • Андрю Лойд Уебър написа химн за коронацията на крал Чарлз III
  • Камила, съпругата на крал Чарлз Трети, отново е с COVID-19
  • Разсекретиха тайни писма на принцеса Даяна
  • Братовчедката на Хари и Уилям – принцеса Юджини, очаква второ дете
  • Ким Кардашиян купи спиращо дъха колие, носено от принцеса Даяна
  • Принц Хари за раздялата с жената, която Уилям и Кейт харесаха за негова съпруга: И двамата плакахме