Принц Чарлз и херцогинята на Корнуол Камила отбелязват днес 15 години брачен живот със снимка, направена пред техния дом в Шотландия, където прекарват карантината. На кадъра виждаме и двете им кучета Джак Ръсел териер.

На 25 март бе съобщено, че 71-годишният принц е диагностициран с коронавирус. Той се бе самоизолирал в една от стаите на резиденцията Бърхол, но вече е добре и отново прекарва дните си с Камила.

72-годишната херцогиня не бе заразена с COVID-19, но остана 14 дни в изолация.

Чарлз и Камила сключват граждански брак на 9 април 2005 г. в замъка Уиндзор. След церемонията булката получава титлата херцогиня на Корнуол.

Децата на Чарлз - Уилям и Хари, и децата на Камила - Том и Лаура, по време на сватбата
Снимка: Getty Images

По план сватбата трябва да е на 8 април, но се отлага с ден заради погребението на папа Йоан-Павел Втори.

Тъй като и двамата са разведени, няма църковна служба. Родителите на Чарлз – кралица Елизабет и принц Филип, не присъстват на церемонията, но взимат участие в молитвената служба в църквата Сейнт Джордж.

Чарлз и Камила излизат от молитвената служба в чест на тяхната сватба, 9 април 2005 г.
Снимка: Getty Images

Още при годежа е обявено, че ако Чарлз стане крал, Камила няма да получи титлата кралица, а Princess Consort.

Чарлз и Камила се запознават по време на поло мач през 1970 г. и веднага си допадат, но съдбата има други планове. През 1971 г. Чарлз постъпва във военно-морския флот, а и Камила не притежава така нужните по онова време качества за брак с него – синя кръв и девственост.

Ето защо Камила възстановява връзката си с Андрю Паркър Боулс и двамата се женят. През 1981 г. Чарлз сключва брак с Даяна Спенсър, но пет години по-късно започва да се среща тайно с Камила.

Гей активист протестира с плакат "Чарлз може да се ожени повторно, а гейовете нито веднъж"
Снимка: Getty Images

Новината за връзката им става публична през 1992 г., когато пресата публикува записи на техни разговори. По-късно същата година Чарлз и Даяна обявяват официално, че са разделени. През 1995 г. Камила и Паркър Боулс съобщават, че са в развод. Чарлз и Даяна се развеждат на 28 август 1996 г. Година по-късно принцесата загива при автомобилна катастрофа в Париж.

През 1998-а, година след трагичния инцидент, Чарлз и Камила заживяват заедно, но все още бракът им изглежда невъзможен, ако Чарлз иска да запази статута си на престолонаследник.

Пощенските марки в чест на сватбата
Снимка: Getty Images

През 2000 г. обаче кралица Елизабет кани на обяд сина си и Камила – ясен знак, че дава благословията си за връзката им.

След сватбата заглавията в британската преса са „Съпругата, която той винаги е искал“ и „30 години по-късно Чарлз внесе ред в личния си живот“. 

Заглавията в британската преса по повод сватбата на Чарлз и Камила
Снимка: Getty Images

Вижте останалите снимки в галерията.