Всяка година завиждам на онези, които изкарват приятна безсънна нощ по скалите на Камен бряг в очакване на първото юлско слънце. Всяка година се заричам, че следващата и аз ще съм там. И всяка година пропускам. Честно, от такова моткане, направо да ти писне от собствената ти несериозност.


Но не и този път. Този път ще бъда една от първите, които ще видят юлско слънце, защото ще съм възможно най-близо до него.

Заради постоянните отлагания да бъда организирана в началото на юли обаче научих какви са алтернативните места (не на морето) за посрещане на Джулая. И сега ще ви ги споделя. Защото не съм егоист. Само малко инат, но това няма нищо общо с изгрева на юлското слънце.

Панчаревското езеро

Това е най-близкото място до столицата, което съчетава вода, бряг и слънце. За тези, които не знаят, намира се по пътя от София към Самоков, в края на Панчаревския пролом. За да посрещнете изгрева, трябва да застанете от страната, от която минава пътя София-Самоков. Това означава, че ще бъдете във ВИП ложата за модното дефиле на юлското слънце. Къмпингът отдавна е изоставен, но може да се разположите около заведенията в тази част (ако има отворени такива в ранния час).

Язовир "Лобош" (известен и като "Пчелина")

Язовирът се намира на около 60 км от София, до село Лобош. Около него има доста бунгала, в които може да отседнете. Така ще бъдете на точното място в точното време, когато слънцето покаже първите си лъчи. Вечерта може да си направите барбекю на открито.

Внимание - задължително си носете репелент срещу комарите. Зли са! :) Имайте предвид също, че жабите крякат удивително силно през цялата нощ. За мен лично беше по-скоро изнервящо, отколкото романтично. Остава ви само да стискате палци за ясно време сутринта, защото влагата и мъглата може да ви попречат да се насладите на слънчевото кълбо. Гледката отвисоко е уникална.

Нейде из Странджа

Няма да посоча конкретно място, защото Странджа, наред с Родопите, е една от планините, към които имам особена слабост. Странджа е красива, откъдето и да я бродиш. Затова просто може да си изберете посока, да я следвате и в утрото на 1 юли да се качите на по-високо място. Тази алтернатива може и да не предлага близост до вода, но… Какво значение има какво имате в краката, щом очите ви са високо в небето?!

Снимка: Росица Николова, LadyZone.bg

Резерват "Кабиле", Зайчи връх

ам, където се намира светилището на Майката на всички тракийски богове - Кибела, слънцето е особено хипнотично. Резерват "Кабиле" се намира в село Кабиле, Ямболска област. По времето на траките е бил важен икономически и религиозен център. В източната част на Зайчи връх (единственото възвишение в околността), край завоя на река Тунджа има скално изсечено светилище. Първите слънчеви лъчи преминават между две скали и обливат в светлина издялания в камъка образ на богинята Кибела.

До прозореца (у дома или в офиса)

Виждали ли сте грозни изгреви? Някой? Някой? Така си и мислех. И аз не съм. Това директно означава, че да гледаш изгрева на слънцето можеш от всякъде. Камъните на Камен бряг не са задължителни. Важно е това, което ти се случва в зениците. Френетичният танц на златното и розовото, примесен с луди заигравки от късчета синьо небе. Танго на Тъмното и Слънцето. Стъпка напред за огненото заревото. Стъпка назад за вече вчерашното, мастилено.