Похапването на бюрото по време на работа е навик, който трябва да се празнува. Затова на 12 април се отбелязва Световния ден за закуска на бюрото.

Независимо дали става въпрос за сандвич, смути или зърнена закуска, още първото хранене за деня се превръща в повод за празник.

Храненето на бюрото е често срещано в офисите. Денят на закуска на бюрото тази година се пада в петък и е идеален ден за подобно събитие, тъй като идва краят на седмицата.

Как се появява Денят за закуска на бюрото?

Концепцията за ядене на храна след събуждане в Европа не е била популярна и е била обект на присмех. Съществувала е система с две хранения – едното по обяд, а другото вечер. Скоро това се променяло в зависимост от периода и региона, но ранното хранене все още не било разпространено. Закуската е била само за болните, възрастните хора, много младите и бедната работническа класа.

Още римските войници обаче са приемали каша, която са наричали pulmentus.

Древните египетски селяни пък са яли супа, хляб, лук и т.н., преди да тръгнат на работа сутрин.

Гърците често хапвали ястие, наречено „аристон“, веднага след изгрев слънце.

През 16 в. домакинствата започват да включват закуската в разходите си, а напитки като чай и кафе също стават обичайни към хапването.

През този период нарастват твърденията, че закуската е най-важното хранене за деня, а различни политици и лидери също публично заявяват предпочитанията си към здравословната и обилна закуска.

Работният ден от 9 до 5 придобива популярност, а с това и начинът, по който хората се хранят сутрин. Работниците отивали рано на работа, вършели известно време работата си, след което, около 10 ч. сутринта хапвали храна, която им давали съпругите или която им сервирал кухненският персонал.

Закуската вече е по-разпространена не само в европейските страни.

Тъй като асортиментът от храни за закуска става все по-разнообразен, времето, което хората отделят, за да им се насладят става все по-ограничено. Така се стигна до тенденцията да закусваш на бюрото.

Снимка: iStock

За тази тенденция често се обвинява финансовата криза от 2007-2008 г. Промяната в икономическата обстановка кара хората да идват все по-рано в офиса, което намалява времето им за закуска.