Водещата на „Търси се“ Меги Димчева сподели за декемврийската ни тема „Рецепта за Коледа“ какви са детските й спомени от празника и как ще го празнува в края на тази толкова странна 2020 година. В материала ще намерите и нейната рецепта за хумус.


Коледа и Нова година в детските спомени
Коледата от детството ми буквално е вълшебна. Като дете нямаш никакво съмнение в чудесата, във вълшебствата, в добрия старец... В семейството ми винаги сме спазвали традициите на този ден, не само в ястията на трапезата, но и в прекаждането на къщата с тамян. Правеше го баба ми като най-възрастният човек във фамилията ни. Обхождахме с тамяна всички стаи, беше наистина магично. Коледата от детството ми свързвам с мириса на зима, на топло, на домашно приготвени ястия и дори нямам спомен за подаръците. На Нова година винаги съм празнувала с моите родители. Това беше чак докато станах на 30 години някъде. Много исках да сме заедно, защото мислех, че така ще ни „върви“ на заедност годината. Едва когато се запознах със съпруга ми Иво, започнах да празнувам отделно от семейството си. Имала съм всякакви празненства за Нова година, била съм на много места. Но най-много ми харесва да сме в тесен кръг най-близките приятели.

Коледата през последните години
Коледа е особено усещане! Специално усещане, специална емоция! Дори очакването на Коледа е много специално, вълнуващо... Духът е приповдигнат, има повече усмивки, а особено тази година имаме нужда от много, много усмивки. Ще бъдем в нашия дом с най-близките хора – семейството на сестра ми и майка ми. Това ще бъде втората Коледа без баща ми... Тази липса е огромна, но знам и вярвам, че той ще бъде по онзи чуден начин с нас, до нас и ще ни гледа! Приготвянето на ястията разделяме на две – аз и сестра ми. Тя прави питката, аз бобена салата, пълните постни чушки, хумус, все любими постни ястия, които по принцип много обичам. За децата най-хубавият момент е размяната на подаръците и винаги се старая да няма разочаровани от Дядо Коледа!

Снимка: Личен архив

Празниците в края на различната 2020 година
Нашата Коледа ще е различна с това, че сме в нов дом, който много харесваме и се чувстваме прекрасно в него. Покрай това ми се случиха и нови приятелства, от които съм щастлива. За първи път ще сложим толкова празнична трапеза в новия ни дом и нямам търпение вече. Но фона на трудната година, която имаме всички, вярвам, че коледните празници ще ни донесат само положителни емоции и щастие.

Украсата – всеки път по нещо ново
Украсихме дома ни още в първия ден на декември. Тази година на всички ни се иска тази красота да изтрие малко преживяванията от пандемията, да смени настроението към по-добро. Украсяваме елхата заедно с моя 5-годишен син. Всяка година прибавяме по една нова играчка, която много хубаво някой отнякъде ни подарява съвсем случайно. Преди няколко дни например чакахме на касата в един детски магазин и касиерката се заговори със сина ми, харесаха се и тя спонтанно му подари нова играчка за елхата. Все така се случва.

Любимата рецепта
Толкова обичам постните ястия, че почти всички са ми любими. Аз правя уникален тиквеник или баница с тиква, стафиди и орехи. Всички много я харесват. Обичам хумус, кюфтенца от нахут или киноа, гуакаломе, червена леща с куркума и ядково мляко, пълнени чушки с боб.

Репецта за хумус:
Ако ползваме нахут от пакет, го накисваме предната нощ. На следващия ден се сварява. Нахутът в буркан спестява това време. Махаме люспите на нахута и го мелим в блендер до кремообразна консистенция. В отделна купа слагаме сусамов тахан, чесън, сок от лимон и малко вода, разбъркваме. Прибавяме нахута накрая. След като сложим хумуса в чиния, слагаме малко зехтин и поръсваме с червен пипер!

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Коледната трапеза
Освен традиционните нечетен брой ястия всяка година купувам нова покривка, прибавям по нещо към украсата – свещ, ангелче, нови панички, чинийки, каквото ми е харесало и съм купила. Коледната трапеза също трябва да носи свой дух, всичко трябва да е красиво подредено, а тази година ще се постарая особено.

Снимка: Личен архив

Писмото на детето до Дядо Коледа
Играчки, играчки и пак играчки! Никога не стигат! Отдавна синът ми Тино написа писмо на Дядо Коледа и чака да му се изпълнят желанията. Той е на 5 и вече може да пише сам името си, знае буквите, рисува сравнително добре и сам изработи писмото си. Желанията всеки ден се увеличават, но Дядо Коледа изпълнява само най-силните. Така че, чакаме го с огромно нетърпение. Тази година вероятно няма да го види наживо, защото предишни години имаше празненства, на които идваше самият Дядо Коледа! Е, това вече е голямото преживяване за най-малките!

  • Виктория Георгиева е вегетарианка и предлага различно празнично ястие
  • Рецептата на Нели Хаджийска за цяло печено прасенце
  • Алекс Кръстева: На Коледа получих предложение за брак от съпруга ми
  • Мила Роберт: "Коледен дух" нямам от дете, стоя със своя си дух по всяко време на годината
  • Ясни са победителите в конкурса "Магията на украсата"
  • "Златната" Християна Тодорова с курабийките на баба и вълшебна Коледа
  • Биляна Гавазова: Прегръщайте семействата си повече и по-силно от всякога!
  • Елена Яръмова: Коледа е любимият ми празник - топлина, уют, обич и вълшебство с цялото семейство
  • Веси Бонева и Яви: Най-хубавата Коледа е тази, която предстои, защото сами творим съдбата си
  • Гласувай за най-добра коледна украса!