Времето, когато гигантите в развлекателния бизнес можеха да правят каквото си искат, вече безвъзвратно отмина. Хора като Харви Уайнстийн, които злоупотребяваха с властта си и позицията си пред очите на целия свят, вече трябва да отговарят за действията си, но понякога нещата отиват твърде далеч.

Кевин Спейси загуби ролята си в хитовия сериал "Къща от карти" и в резултат на това сериалът завърши като пълен провал
Снимка: Getty Images

Ако Уайнстийн е доказан изнасилвач и има ефективна присъда, големите актьори Джони Деп и Кевин Спейси загубиха работата си само заради обвинения. Никой от тях двамата не е посочван за виновен от съд никъде по света, но за гневната тълпа това няма значение.

Културата на отхвърляне е феномен, който се роди в XXI век благодарение на социалните мрежи. В момента, когато някой бъде обвинен в расизъм, хомофобия или трансфобия, социалните мрежи избухват срещу него. Обикновено този човек няма право да отговаря и да защитава мнението си, а само да се извини, което обаче не му гарантира, че ще бъде изваден от черните списъци на политкоректната полиция.

Джони Деп загуби ролята си във "Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор" и на негово място беше избран друг актьор
Снимка: Getty Images

На съвсем скорошна пресконференция актьорът Джони Деп заяви, че културата на отхвърляне е излязла извън контрол и никой не е в безопасност. И всички виждаме, че е точно така – преди няколко години композиторът Лин-Мануел Миранда беше считан за герой на антирасисткото движение в САЩ, след като направи мюзикъла „Хамилтън“ без почти никакви бели актьори. Сега обаче му се наложи да се извинява, защото в новия му филм, посветен на латиноамериканското население в САЩ, няма почти никакви чернокожи латиноамериканци.

Лин-Мануел Миранда трябваше да се извинява, че в най-новия му филм няма достатъчно чернокожи
Снимка: Getty Images

Естествено някои звезди се включиха в защита на Лин-Мануел Миранда и припомниха, че това е човекът, който се осмели да направи основателите на САЩ чернокожи, но после същите хора трябваше да се извиняват за коментарите си в подкрепа на Миранда.

Луис Си Кей беше "отхвърлен" в САЩ, но в България шоуто му се радваше на огромен успех
Снимка: Getty Images

Културата на отхвърляне е истинска епидемия, която бушува най-вече в САЩ (сигурно си спомняте, че „отхвърленият“ в САЩ комик Луис Си Кей дойде в България преди няколко години и се радваше на огромна популярност). Някои звезди се престрашиха и заклеймиха този странен социален феномен.

На следващите страници сме подбрали 10 от най-интересните и смислени коментари за културата на отхвърляне от някои от най-популярните личности от света на киното, музиката и литературата, сред които са писателката Дж. К. Роулинг и звездата от „Мистър Бийн“ Роуън Аткинсън. Любопитно е, че всеки един от тях е ставал жертва на тази култура в даден момент от живота си >>>