Културата на отмяната ("cancel culture") няма точна рожденна дата, но 2020-а определено ѝ е силна година. 

Една от любимките на Америка доскоро Елън Дедженеръс бе обвинена в създаване на "токсична работна среда". Това доведе до хейт в социалните мрежи и уволнение на трима от продуцентите, с които тя работи от самото начало на предаването си.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Буквално отменен бе и Джони Деп. Изпълнителят на ролята на черния магьосник Гриндевалд бе помолен да прекрати участието си в продължението на "Фантастични животни", макар вече да е заснел сцена от филма (и да получи 10 милиона паунда за нея).

Причината за това желание на продуцентите е, че Деп загуби делото с вестник "Сън", който го бе нарекъл "бияч на съпруги". Бившата жена на актьора Амбър Хърд го обвини в сексуално насилие още през 2016 г., но тогава той плати 7 милиона долара и така и не се стигна до съд.

Впрочем, самата Амбър също е зачеркната от феновете - видеоизповедта ѝ за уроците на тази година има едва 586 харесвания и смайващите 88 хиляди обърнати палеца само за седмица след публикуването си.

Авторката на "Хари Потър" Джоан Роулинг пък бе отменена от, колкото и странно да звучи, изпълнителя на ролята на Хари Потър.

В началото на юни писателката се усъмни, че изразът "хора, които менструират" е удачна замяна на думата "жени". И социалните мрежи пламнаха.

Постъпката ѝ раздели почитателите на два лагера - тези, които я намират за трансофобка (а отскоро и антисемитка) и тези, които смятат, че в думите ѝ няма следа от омраза. Даниел Радклиф публикува есе, в което се застъпи за първите, а Иън Макюън е на страната на вторите.

Снимка: Getty Images

И ако хаштагът за Роулинг бе #RIPJKRowling, то Деми Ловато бе отменена под надслов #DemiIsOverParty.

Причината този път е в профил с друго име, който според феновете, певицата си е направила, за да се подиграва със Селена Гомес. Дали акаунтът наистина принадлежи на Деми или не така или не стано ясно, но и самата певица не се притеснява много от случая - в интервю тя отговаря на нападките с думите, че "Дори не мога да преброя колко пъти съм била отменяна."

В Беларус Светлана Тихановска се опита да отмени управляващия страната от 26 години Александър Лукашено, но той (с помощта на полиция и военни) не ѝ даде тази възможност.

В Америка Джо Байдън отмени Доналд Тръмп. Впрочем, Тръмп в момента също се опитва да отмени нещо (неблагоприятните за него резултати от изборите), но шансовете му за успех не са големи.

През 2020 г. обаче бяха отменяни не само известни хора, а и струпвания на много хора на едно място. Пандемията от COVID-19 промени правилата на развлекателната индустрия, туризма и какво ли още не. Сред събитията, с които бяхме свикнали и които очаквахме традиционно са например, червените килими и премиерите. 

Снимка: Getty Images

25-ият филм за Джеймс Бонд (и последен за Даниел Крейг в ролята) трябваше да е по екраните през април тази година, но след няколко отлагания вече го очакваме през април следващата година. Предвид тенденцията филмите да се излизат директно на стрийминг платформи обаче възниква въпросът - зрителите ще дочакат "Смъртта може да почака", а кината?

Отпаднаха и фестивалите - музикални, кино и театрални. Екипът на кинофестивала в Кан се дърпа до последно, но в крайна сметка събитието не се състоя.

В Ница нямаше звезди - останаха само сърфистите, които от скука се надпреварваха с брегова охрана.

Спирането на концертите доведе и до креативни решения. Оперна певица от западния бряг на САЩ пя арии от балкона си.

Друга оперна певица пък, този път от източния бряг, намери утеха в готвенето на канелени рула.

От всички творчески професии може би художниците и писателите най-малко промениха ежедневието си през тези дълги месеци.

Пандемията отмени не само масови мероприятия, но и част от семейния ни живот. В Италия млади момичета излязоха на протест, защото не могат да съберат голяма сватба и им се налага да отложат най-важния ден за неясен момент в бъдещето.

За абитуриентите обаче нямаше алтернатива - випуск 2020 остана без купон.

Макар 2020 да изглежда като година на пропуснатите възможности, в нея всъщност имаше и една положителна новина. Мария Бакалова отмени представата, че българин не може да пробие в Холивуд и влезе там с гръм, трясък и политически скандал (който спомогна кариерата на Руди Джулиани да бъде отменена).

Церемонията по връчване на Оскарите ще се състои през април и да се надяваме, че няма да бъде отложена, защото шанса да видим Бакалова сред номинираните е наистина голям.