В Беларус живеят 9 милиона и половина души, които могат да се похвалят с един общ рекорд - за най-дълго управляващ държавен глава в Европа. Александър Лукашенко е президент на страната от 26 години и след изборния ден вчера си спечели още един мандат.

Въпреки убедителните 80% от гласовете обаче, победата му не бе приета топло от мнозина.

Причината е главният му конкурент - Светлана Тихановска

Тя е съпруга на популярния блогър Сергей Тихановски, водещ на YouTube канала "Страна за живеене". След като от избирателната комисия му отказват регистрация и попада в затвора, тя поема щафетата и се кандидатира за президент. Мнозина смятат, че Лукашенко е подценил 37-годишна бивша учителка по английски без никакъв политически опит, допускайки я до изборите. Вероятно не е вярвал, че електоратът би подкрепил жена.

Според избирателните протоколи тя е получила почти 600 000 гласа, или 10% от общото количество гласове.

Вместо да бъде слабо място полът всъщност ѝ помага.

Лукашенко е известен със сексистките си изказвания (например, че за една жена е редно да е между 165 и 175 см на ръст) и Светлана Тихановска символизира не само промяната в политиката и икономиката, но и в отношението към жените на територията на бившия Съветски съюз като цяло.

От обявяването на изборните резултати насам в Минск текат стихийни протести. Полицията е задържала над 3000 души, а по официални данни са пострадали 50 протестиращи и 39 служители на реда.

Междувременно, рано сутринта Лукашенко каза, че кукловодите на протестите се намират в Чехия и от там контролират "овчиците в щаба" на Светлана Тихановска.

Вижте как мина изборният ден във видеото по-горе.