Тази седмица се разрази сериозен спор сред почитателите на Джоан Роулинг, на която дължим магическата поредица за Хари Потър. Авторката на книгите сподели мнението си, че има само два биологични пола, което предизвика много негативни коментари срещу нея и обвинения в омраза към транссексуалните хора. В спора се включи и актьорът Даниел Радклиф, който започна актьорската си кариера и натрупа огромното си състояние благодарение на екранизациите по романите на Джоан Роулинг, където той играе главната роля. Той обаче не се подкрепи авторката на книгите, а се застъпи за противоположното мнение:

Транссексуалните жени са жени”, написа той в есе за организацията The Trevor Project. “Ясно е, че трябва да направим повече, за да подкрепим транссексуалните хора и тези, които не се вписват в нормите за двата пола. Не трябва да отричаме тяхната идентичност и да причиняваме повече вреда.

Снимка: Getty Images

В текста си, актьорът признава, че дължи много на Джоан Роулинг, но се е почувствал длъжен да се противопостави на коментарите ѝ.

Обръщам се към хората, които имат усещането, че удоволствието им от книгите е било помрачено. Съжалявам за болката, които тези коментари са ви причинили. Надявам се, че няма да изгубите напълно ценните неща, които тези истории са ви дали. Ако намирате нещо в тях, което чувствате близко или ви е помогнало в труден момент от живота ви, това е между вас и книгата и е свещено. По мое мнение никой не може да ви го отнеме.

Обвиненията в трансфобия срещу Роулинг започнаха когато миналата година писателката се застъпи за жена, уволнена, защото не е искала да се отнася към мъж като към жена. Тогава Роулинг за пръв път коментира убеждението си, че има само два биологични пола, които не подлежат на промяна. Тази седмица направи подобен коментар, след като попадна на статия за менструацията, която не употребява думата “жени”, а “хора, които менструират”, за да не изключва онези жени, които се считат за мъже.

Повече за коментарите на Роулинг може да намерите тук: