Въпреки нежеланието на Доналд Тръмп да признае загубата си, кандидатът на демократите Джо Байдън вече е събрал достатъчно гласове, за да бъде обявен за победител. Това означава, че след инаугурацията на 20 януари 2021 г. Белият дом ще има нови обитатели, а САЩ - нова първа дама.

Коя е Джил Байдън?

Родена на 3 юни 1951 г., тя има четири по-малки сестри.

Подобно на баща си, който е бил обикновен чиновник в банка, а впоследствие се издига до глава на асоциация за наеми и кредити, Джил е амбициозна и волева. Първата си работа като сервитьорка започва едва 15-годишна, а на 19 се жени за бившия футболист Бил Стивънсън. Основават бар, в който свирят рок звезди като Брус Спрингстийн, но връзката им не издържа дълго и те започва дълъг и тежък развод през 1974 г. Съдът отказва да даде на Джил 50% от собственността на заведението.

Всичко това натоварва Джил и точно тогава се появява Джо Байдън. Той също не е в лек етап от живота си - преди три години съпругата му умира в автомобилна катастрофа по време на пазаруване за Коледа. Заедно с нея загива на място и едногодишната им дъщеря Наоми. Синовете им - Бо и Хънтър - са наранени, но оцеляват.

Сенаторът вдовец се съгласява да отиде на сляпа среща, организирана от брат му Франк. Джил е впечатлена от обноските на 9 години по-възрастния мъж и казва на майка си: "Мамо, най-сетне срещнах истински джентълмен".

Може би защото е израснала като най-голямото дете в голямо семейство, Джил не среща трудности да се грижи за двете момчета на Байдън от първия му брак. Децата толкова я харесват, че една сутрин Бо и Хънтър влитат в банята, докато баща им си мие зъбите, и казват: "Татко, трябва да се оженим за Джил!"

Джил обаче все още се страхува от нов брак и иска да работи върху собствената си кариера - преподава английски в колеж. Освен това не е сигурна, че с Джо ще могат да създадат достатъчно здрав съюз, а не иска да травмира синовете му допълнително. "Спомням си, че имаше моменти, в които се молех да не повтарям грешката си и да се женя отново", разказва тя в биографията си "Where The Light Enters".

Джил се съгласява едва на петото предложение на Джо

"Заминаваше за Южна Африка и преди да отиде на летището спря пред апартамента ми. Каза: "Виж, чаках колкото можах, но ирландецът в мен изчерпва търпението си. Или се женим, или сме дотук. Обичам те прекалено много, за да сме просто приятели. Връщам се след два дни и всичко, което искам, е да ми кажеш е дали ще се ожениш за мен или не."

Джил се съгласява, а прегръщайки я Джо обещава: "Животът ти няма да се промени изобщо."

Животът ѝ, всъщност, се променя напълно.

Двамата се женят през 1977 година, а медения си месец изкарват в изключително екзотична за времето дестинация - отвъд желязната завеса, край езерото Балатон в Унгарската народна република. Въпреки че Джил формално не осиновява Бо и Хънтър, те винаги я наричат "мама". "Върна ни към живота. Отново бяхме семейство", казва за нея в предизборен клип Джо.

Четири години след брака се появява и дъщеря им Ашли.

Джил не изоставя академичната си кариера - защитава две магистърски степени и е кандидат на науките в областта на педагогиката. Нещо повече - още по време на първата президентска кампания на съпруга си обещава, че няма да изостави работата си, дори той да спечели.

Байдън се кандидатира три пъти - през 1988 г., 2008 г. и 2020. Влизайки в Белия дом, Джил ще стане първата дама в историята на Щатите, която работи, докато мъжа й е на поста.

За Джил Белият дом не е ново място - тя е била там по времето на мандатите на Барак Обама, когато Джо Байдън беше вицепрезидент.

Краят на президентството на Барак Обама е свързан и с още една трагедия за семейство Байдън: Бо Байдън умира на 46-годишна възраст от тумор. Това е и причината, поради която баща му не се кандидатира през 2016 г. и остави Хилари Клинтън да представя демократите срещу Доналд Тръмп.

"Откакто почина Бо, се чувствам като порцелан, разбит на парчета.", пише Джил в мемоарите си.

Трагедията обаче сплотява двойката още по-силно. Джо Байдън прекрасно знае какво му предстои, когато решава да се яви на изборите през 2020 г., но Джил го подкрепя: "Вече сме преживяли най-страшното - изгубихме дете."

Джил е човек на навиците: тя бяга всеки ден, откакто навършва 40 години, за да се поддържа във форма. "Имам едно златно правило: не мисля за нищо неприятно, докато тичам".

Снимка: Getty Images