Със сигурност сте чували съвета да превърнете недостатъците си в сила, но ако има човек, който демонстрира как се прави това на практика, то той е актьорът Роуън Аткинсън, който днес навършва 65 години. Когато е млад му се налага да търпи много подигравки за външния си вид, а когато започва да преследва актьорската кариера се сблъсква с хора, които му казват, че няма да успее, защото е грозен. Въпреки това днес той е един от най-обичаните актьори, разсмивал е поколения зрители от целия свят без да се нуждае от превод и има повече от 100 милиона долара в сметката си.

За да си успешен не е необходимо да си красив, трябва само бърз ум и способност да постигаш целите си.

Роуън Аткинсън

От срамежливо и заекващо момче до един от най-великите британски актьори

Трудно бихте могли да разберете от филмите му, но Роуън Аткинсън има и винаги е имал проблем със заекването. Това е била още една причина, поради която съучениците му са го взимали на подбив, когато е бил дете. В училище Аткинсън открил, че може да спира заекването, ако си представя, че играе ролята на някой друг.

Това откритие предопределило и пътя на кариерното му развитие. Роуън Аткинсън станал актьор в театрални групи в училището си и в университета. Талантът му го отвел в радиото, където той започнал да води свое предаване, а по-късно и телевизионно шоу със скечове.

Снимка: Getty Images

Когато бил в университета, Роуън Аткинсън бил забелязан от сценариста Ричард Къртис, който имал идея за комедиен сериал и сметнал, че Аткинсън е перфектен за ролята. Така се появила телевизионната поредица „Черното влечуго“, която се счита за една от най-забавните британски комедии на всички времена.

Покрай успеха на "Черното влечуго" Аткинсън успял да изпълни една от мечтите си и да участва във филм за Джеймс Бонд. И макар „Никога не казвай никога“ да не се брои за един от 25-те официални филма за агент 007, в него участва оригиналният Джеймс Бонд – великият Шон Конъри.

Снимка: imdb.com

Това обаче не бил достатъчно, за да гарантира още големи роли на актьора. Той продължавал да бъде пренебрегван заради непривлекателната си външност.  

След дълга поредица от откази и след като няколко пъти му било казано, че никога няма да стане успешен актьор, защото е твърде грозен, Роуън Аткинсън решил да поеме нещата в свои ръце и така се появил един от най-великите телевизионни образи на всички времена.

Хората си мислят, че щом мога да ги накарам да се смеят от екрана, значи мога да го направя и ако се срещнем лично, но не е така. Аз съм по-скоро тих и скучен човек, който по една случайност може да играе роли.

Роуън Аткинсън

Мистър Бийн – човекът, който разсмя целия свят, почти без да говори

Първата поява на мистър Бийн пред публика била през 1987 г. когато Роуън Аткинсън участвал във фестивал в Канада. Актьорът настоял неговият скеч да бъде представен пред френскоговорящата, а не пред англоговорящата публика, което се сторило странно на организаторите, тъй като в него нямало нито дума на френски.

Всъщност именно това била целта на Аткинсън – той искал да провери доколко въздействащ и забавен е персонажът пред публика, която не може да разбере малкото думи, които казва. Успехът бил феноменален и през 90-те години BBC започнали да излъчват скечовете, които Роуън Аткинсън правел.

Снимка: Getty Images

За съвсем кратко време „Мистър Бийн“ станал хит в целия свят, превръщайки Аткинсън в милионер. По сериала бяха направени и два пълнометражни филма, а актьорът често се явява в телевизионни предавания в ролята на мистър Бийн, което допълнително увеличава популярността му. Счита се, че благодарение на персонажа си, Аткинсън е успял да спечели повече от 130 милиона долара, а образът остава точно толкова популярен, колкото през 90-те години.

Снимка: Getty Images

И макар за повечето от нас да е трудно да разграничин актьора от образа на мистър Бийн, не трябва да забравяме, че Роуън Аткинсън е изключително интелигентен човек и е завършил два университета. Той също така е много талантлив актьор, който е открил как може да превърне това, което го спира да успее, в най-важното си качество и това трябва да е вдъхновения за всички нас.