Познавате я от „Зловеща семейна история“, „Пържени зелени домати“ и, разбира се, Мизъри. Кати Бейтс е една от най-обичаните актриси в Холивуд. Тя успя да разбие мита, че успехът в киното е запазен само за младите и красивите.

Твърде грозна, за да стане известна

На 22 години, младата жена започва да преследва мечтата си да стане актриса, но това не е лесно начинание, защото Кейти никога не се е радвала на особено привлекателен външен вид. Агентите редовно ѝ казват, че е твърде грозна, за да участва във филми.

Когато бях млада, това беше сериозен проблем, защото винаги избираха по-хубави момичета за ролите, за които кандидатствах. Най-много да получа ролята на някоя по-възрастна и странна жена. И беше трудно, не само защото нямаш достатъчно работа, но също и защото трябва да приемеш, че това е начинът, по който хората гледат на теб.

Кати Бейтс

Кати Бейтс заминава за Ню Йорк, където започва да участва в постановки на Бродуей. Талантът ѝ си проличава и през 1983 актрисата е номинирана за награда „Тони“ – най-известните театрални награди в света.

Големият ѝ успех тепърва предстои – след 20 години опити да пробие в киното, Кати Бейтс става звезда на 41-годишна възраст.

„Мизъри“ и големият пробив в кариерата на Кати Бейтс

„Мизъри“ е роман на Стивън Кинг от 1987, който е филмиран от режисьора Роб Рейнър през 1990, а Кати Бейтс получава една от главните роли. Във филма тя играе откачена медицинска сестра, която държи любимия си писател като заложник и го кара да пише за любимата ѝ героиня. Бейтс си партнира с Джеймс Каан.

Снимка: Getty Images

Филмът е изключително успешен, получава предимно положителни ревюта, а най-впечатляващото за всички е изумителната актьорска игра на Кати Бейтс. Тя до такава степен успява да се превъплъти в побърканата Ани Уилкс, че и до днес това е сочен като един от най-страховитите образи в киното. Съвсем заслужено и очаквано актрисата получава наградата „Оскар“ на церемонията през 1991 и става една от най-високо оценените от критиците актриси.

През следващите години продължава да се снима във филми, включително в още една продукция по роман на Кинг – „Долорес Клейборн“ по романа „Долорес“. Кати бейтс има още две номинации за „Оскар“, две номинации за БАФТА и 14 за „Еми“.
Една от наградите „Еми“, които печели, е за ролята ѝ в сериала „Двама мъже и половина“, в който играе… духа на Чарли Харпър.
Участва и в хита от 1997 „Титаник“.

Снимка: Getty Images

Наскоро актрисата беше диагностицирана с рак и се наложи да се извърши мастектомия и на двете ѝ гърди. Въпреки че все още се бори със заболяването си и последиците от операциите, Кати Бейтс продължава да се снима в киното и се очаква да я видим във филма на Клинт Истууд „Балада за Ричард Джуъл“.