Безплатен обяд - бил ли е това фактор, когато сте избирали нова работа? Едва ли. Но, оказва се, има много компании, които привличат служители именно така. И не само. 

Ключови фактори са доходите, условията, личното удовлетворение, възможността за развитие, работното време и т.н. Но много хора (включително HR) знаят, че ХРАНАТА носи ЩАСТИЕ.

Ето кои компаниите затвърждават това в подхода си към своите служители. 

Facebook има цял кампус, където служителите се хранят

Гигантът в социалните медии предлага на служителите си безплатна неограничена храна. Много от кафенетата на територията на централата в Менло Парк са специализирани ресторанти, които служителите могат да посещават постоянно. В този кампус има дори филиал на супермодерното кафе Philz Coffee.

Един от служителите на Менло Парк казва, че такъв тип хранене има своите плюсове и минуси: „Безплатната храна означава напълняване".

Снимка: iStock

Служителите на Apple с данъчно облекчение и безплатни ябълки

Apple е един от технологичните гиганти, които не предлагат безплатна храна. В централа на Apple – „Spaceship" в Купертино, Калифорния, има кафене, което е на цели четири етажа с капацитет за 4000 човека, пише списание Wired. 

Кафенето предлага своя асортимент на цени, без да са обложени с данъци. Така те стигат на по-ниски цени служителите.

Макар тази храна да не е напълно безплатна, в централата "Spaceship" всички ябълките са.

Снимка: 9to5Mac

Twitter с безплатна храна на всеки етаж

В централата на Twitter в Сан Франциско служителите получават безплатна закуска и обяд.

На всеки етаж предлагат най-различни пресни продукти и кухня със закуски.

Снимка: iStock

Най-добрата храна за най-добрите служители в ДОМО (американска компания за софтуери) 

Компанията за платформи за бизнес информация Domo твърдят, че наемат най-добрите хора и затова очакват от тях много. Гарантират обаче и че те ще получат много добро и пълно възнаграждение за работата си.

Част от възнаграждението на компанията към служителите е изобилие от безплатна храна.

В това число зърнени закуски, мъфини, кисело мляко, мюсли и разнообразни напитки. В петък служителите имат безплатен обяд и възможност за вечеря с кетъринг. Освен това винаги има бар със салати или супи в допълнение към основното ястие, което се предлага в съответния ден.  

Китайско за работещите в Robinhood Markets

Акционерната компания Robinhood е основана през 2013 г. И като опитни финансисти те знаят, че осигуряването на безплатен обяд за служителите им е чудесна инвестиция.

Служител на компанията казва: „Всеки вторник вечер получаваме кетъринг от местен китайски ресторант. Всяка четвъртък вечер имаме вечер на рамена или юфката“.

Безплатна храна всеки ден в SendGrid:

Платформата се занимава с комуникация с клиенти за транзакционни и маркетингови имейли. Понятието "гладни" се отнася само до амбицията им, а не до празните стомаси на служителите.

SendGrid осигурява безплатен обяд с храна от различни местни ресторанти, всеки работен ден.

Снимка: facebook.com/flavcity

Три безплатни ястия на ден от Yahoo

Компанията се характеризира с глобалност и медийна мощ. Тя свързва хората с онова, което ги вълнува. Локализирана в Сънивейл, Калифорния, гигантът предлага три безплатни ястия на ден.