Никой не е по-голям от социалните мрежи и никой не е защитен от културата на отмяната.

Това показа и 2021 г., през която гласът на Интернет продължи да спира гласовете на звездите от медиите.

Не стихват споровете около авторката на "Хари Потър" Джоан Роулинг и нейните трансофобски коментари. На 1 януари 2022 г. стрийминг платформата HBO ще представи филм, посветен на 20-годишнината на поредицата, в който ще вземат участие актьорите Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупър Гринт, но не и създателката на персонажите, които изпълняват.

Въпреки смъртните заплахи, които получаваше от транс актвистите, Роулинг пусна на пазара новата си детска книга "Коледния Прасчо".

Явно магията на отмяната в Интернет не влияе на Дж. К.- тя продължава да се нарежда до Стивън Кинг сред най-успешните писатели в света и да отстоява позициите си.

Трудности срещат и знаменитостите, подкрепящи бившия американски президент Доналд Тръмп.

Актрисата Джина Карано бе уволнена от сериала на Дисни "Мандалорецът" след като се усъмни в честността на резултатите от изборите в САЩ (които бяха спечелени от съперника на Тръмп Джо Байдън).

Тя също така е сред противниците на носенето на маски и нееднократно е споделяла конспиративни теории за COVID-19 в профилите си.

Всичко това обаче не намали популярността ѝ - напротив, има почти 2 млн. последователи в Инстаграм, които я възприемат като "глас, казващ истината".

От необмислени думи в публичното пространство пострада и Криси Тейгън.

Стари нейни постове в Туитър я принудиха да се оттегли за кратко от социалните мрежи.

Скоро след това Тейгън се завърна с извинение.

Но до "отмяна" често водят не само спорни мнения, но и плашещи действия.

"Ако опитате да хвърлите жаба в тенджера с гореща вода, тя ще отскочи. Ако обаче я поставите в тенджера със студена вода и я загрявате постепенно, тя ще умре. Това искаше да направи Шая с мен.", казва певицата FKA Twigs за връзката си с актьора Шая Лебьоф.

Това не е първо обвинение за звездата от "Трансформърс", който има проблеми с гнева и закона от години.

По-сложни са нещата обаче за неговия колега Крис Нот, известен като Тузара от "Сексът и градът".

Малко след премиерата на новите серии през декември, той бе обвинен в брутално сексуално насилие, извършено през 2004 и 2015 г.

Това доведе до загуба на роли и отмяна на запланирана сделка по продажба на собствената му марка текила. Нот отрича обвиненията да са истина, но вече пета жена го атакува със спомени.

Подобна е историята на Арми Хамър.

След зловеща изповед на негова бивша любовница (с която се е срещал, докато е бил женен), той бе лишен от уволнен от всички филми, над които е работил.

Последният му пост в Инстаграм (където все още го следват повече от един милион души) е от 3 януари.

Най-гъсти са облаците над Мерилин Менсън.

Шок-рокерът никога не се е страхувал да скандализира обществото с музиката и клиповете си, но този път нещата изглежда са прекалено истински, за да бъдат извинени с думите "Това е изкуство".

Менсън срещна неочаквана подкрепа от страна на Кание Уест и се появи на презентацията на последния албум на рапъра "Донда". Това обаче едва ли ще му помогне в съда.

 Кои публични личности застанаха срещу "Cancel Culture" вижте тук:

А ето кои бяха и най-шумните "отмени" на миналата година: