Писателката Дж. К. Роулинг, авторка на най-продавания роман в света, сподели, че в края на миналата седмица трима транс активисти са публикували адреса ѝ в Туитър. Според нея публикациите, които вече са изтрити, са целели да я сплашат.

„Миналия петък семейният ми адрес беше публикуван в Туитър от трима актьори активисти, които се снимаха пред къщата ни, като застанаха така, че адресът се виждаше ясно“, написа тя в понеделник. „Благодаря на всички, които докладваха снимката и на шотландската полиция, която ни оказаха подкрепа по този случай.“

Тримата активисти, за които говори Роулинг, са комедиантката Холи Старс, актрисата Джорджия Фрост и Ричард Енерджи, който е популярен като „драг кинг“ – мъж, който се облича в женски дрехи. Тримата са се снимали пред дома на Роулинг с плакати с призиви за правата на транс обществото.

Снимка: Getty Images

През последните две години Дж. К. Роулинг е под прицела на транс активистите, след като недвусмислено заяви мнението си, че концепцията за биологичния пол не бива да бъде омаловажавана в полза на концепцията за „джендър“-а, или половата идентичност. Писателката смята, че публикуването на адреса е целенасочен опит тя да бъде сплашена.

„Предполагам, че тези хора са искали да ме сплашат по този начин, за да спра да говоря за правата, базирани върху биологичния пол, които жените имат“, написа още Роулинг в дългото си съобщение, разделено на 8 части. „Те обаче трябва да се замислят за факта, че вече съм получила толкова много смъртни заплахи, че мога да облепя къщата си с тях и въпреки това не съм спряла да си казвам мнението.“

Снимка: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

В съобщението си Роулинг посочи, че познава много жени, които споделят нейното мнение и също са подложени на атаки от страна на активистите, но не са толкова добре защитени, колкото е самата тя.

Снимка: Getty Images

Дж. К. Роулинг е най-успешната писателка на всички времена и конфликтът ѝ с транс активистите не успя да я нарани финансово. Продажбите на книгите за Хари Потър и други продукти, свързани с историята, продължава да ѝ носи милиони всяка година, а най-новата книга от поредицата ѝ за детектив Корморан Страйк успя да задмине предишните романи от поредицата по продажби.