Кралят на ужасите Стивън Кинг твърди, че си е навлякъл гнева на Дж. К. Роулинг заради убеждение, което е изразил в Туитър - че "трансжените са жени", пише The Daily Beast. 

Кинг казва, че световноизвестната авторка на поредицата за Хари Потър, която има повече от 14 млн. последователи в Туитър, е била толкова разярена от неговия туит на 28 юни 2020 г., че е размахала магьосническата си пръчица и е блокира писателя, създал хорър шедьоври като "Кери", "То", "Сиянието", "Куджо", "Гробище за домашни любимци", "Живата факла" и още толкова много страховити истории.

По думите на Стивън Кинг "Дж. К. Роулинг греши по отношение на трансхората" - мнение, което писателят изразява в Туитър и на 20 май 2021 г.

В ново интервю пред The Daily Beast Кинг споделя: "Джо ме "отмени". Тя ме блокира. Ето какво мисля: Нейното мнение е добре дошло. Това е начинът, по който работи светът."

"Ако тя смята, че трансжените са опасни, или че трансжените по някакъв начин не са жени, или какъвто и проблем да има с тях - идеята, че някой, който се "дегизира" като жена, ще нападне "истинска" жена в тоалетната - ако тя вярва на всички тези неща, има право на своето мнение. Тогава някой ми написа в Туитър: "Мислите ли, че трансжените са жени?". И аз отговорих: "Да, така смятам." И затова тя ми се ядоса - за моето мнение", допълва Кинг.  

"Това е като старата поговорка [от Волтер]: "Не съм съгласен с това, което казвате, но ще защитя до смърт вашето право да го кажете." Никой не е "отменил" Дж. К. Роулинг. Тя се справя добре. Просто почувствах, че нейните вярвания според мен са грешни. Имаме различни мнения, но това е животът", заявява Кинг.

Джоан Роулинг разгневи част от последователите си в Туитър, след като през юни 2020 г. заяви убеждението си, че съществуват само два биологични пола и те не могат да се променят. Това стана след като писателката попадна на статия, призоваваща за по-справедлив свят за жените. За да избегнат използването на думата "жени", авторите на статията са използвали израза "хора, които менструират".

Звездата от "Хари Потър" Даниел Радклиф обаче тогава не се подкрепи писателката, като се застъпи за противоположното мнение: "Транссексуалните жени са жени. Ясно е, че трябва да направим повече, за да подкрепим транссексуалните хора и тези, които не се вписват в нормите за двата пола. Не трябва да отричаме тяхната идентичност и да причиняваме повече вреда."