Новата книга на Джоан Роулинг "Troubled Blood" излезе на 15 септември, но първите ѝ рецензии предизвикаха вълна от недоволство в социалните мрежи и родиха хаштага #RIPJKRowling.

Причината се крие в сюжета на романа. В него детектива Корморан Страйк е по следите на цисджендър (човек, чийто биологичен пол съвпада със сексуалната ориентация) мъж, който се преоблича като жена, за да убива цисджендър жени. В рецензията на The Telegraph се пита: "Интересно, какво ли ще си помислят критиците на Роулинг за книга, чиято поука е: не вярвайте на мъже в рокля."

Писателката наскоро влезе в конфликт с трансджендърното общество заради туитове, в които се "опитва" да си спомни думата "жена".

Скандалът стигна дотам, че дори изпълнителят на ролята на Хари Потър влезе в задочен спор със създателката на Хари Потър.

Поредицата книги за Корморан Страйк не за първи път е обект на критика от транс обществото.

В "Копринената буба" трансжена е по петите на главния герой, а псевдонима, с който Роулинг подписва криминалните си романи (Робърт Галбрейт), съвпада с името на американски психолог, който е вярвал, че може да "излекува" хомосексуалните и да ги направи отново хетеросексуални.

Снимка: Getty Images

Повече от 100 хиляди туита с хаштага #RIPJKRowling се появиха за по-малко от от 24 часа.

В тях потребителите изразяват огорчението си, че Роулинг си позволява да създава злодей представител на ЛГБТИ обществото. Мнозина "погребват" кариерата ѝ, включително изказвайки предположението, че книгите за Хари Потър са писани от някой друг.

Роулинг все още не е коментирала новата вълна нападки.