Джоан Роулинг, авторка на изключително успешната поредица “Хари Потър”, намери очакван и много влиятелен съюзник във войната си срещу крайните транс активисти и обезличаването на понятието “жена”... или поне така изглеждаше за кратко. Американският писател Стивън Кинг, известен като Краля на хоръра, сподели един от последните постове на Джоан Роулинг в Туитър и моментално беше наречен TERF - акроним, който се използва като обида и означава “транс-изключващ радикален феминист”.

Снимка: Getty Images

Стивън Кинг и Джоан Роулинг са приятели от много години, така че беше изненадващо защо писателят не коментира атаките, на които авторката на “Хари Потър” беше подложена, след като заяви, че има само два биологични пола. В неделя тя отново коментира в поредица постове темата и сподели опасенията си, че създаването на съблекални, които да се ползват и от двата биологични пола, крие опасности, защото именно в такива се случват 90% от сексуалните атаки срещу жени.

Стивън Кинг сподели един от постовете, в който Роулинг цитира думите на феминистката Андреа Дуоркин, че мъжете често приемат думите на жените като агресия и понякога отвръщат с агресия.

След като сподели поста ѝ, Джоан Роулинг коментира и благодари на Стивън Кинг за подкрепата. Тя написа: “Винаги съм уважавала Стивън Кинг, но днес любовта ми достигна (може би не нивото на Ани Уилкс), но нови висоти. Лесно е да се игнорират или омаловажават проблемите на жените, но винаги ще помня мъжа, който се изправи, когато не беше задължително. Благодаря ти, Стивън.”

Броени минути след като Стивън Кинг сподели поста, писателят беше нападнат от транс активисти, които го обвиняваха, че подкрепя трансфобията. Някои от тях го призоваваха да се обяви срещу “тази TERF-ка” Роулинг, като напише, че транссексуалните жени са жени. Резултатът не закъсня и Стивън Кинг написа думите, които реално не противоречат на нищо, казано от Роулинг, но обикновено се сочат като доказателство, че някой се е обявил срещу нея.

Очевидно тя прие капитулацията на Стивън Кинг по същия начин и изтри благодарствените си коментари.

Снимка: Getty Images

Стивън Кинг не за пръв път става жертва на подобни атаки. В началото на годината беше обвинен, че е расист, след като съобщи, че при избора на филми за “Оскар”-ите (той има право да номинира в категориите за адаптиран и оригинален сценарий) е държал преди всичко на качеството, а не толкова на расовото разнообразие.

През последните години Стивън Кинг е един от най-големите критици на президента на САЩ Доналд Тръмп и е нормално да заема позиция в подкрепа на транссексуалните хора. Тръмп отмени някои промени в здравната система на страната си, въведени от Барак Обама, които са свързани с транссексуалните. Въпреки това думите му, написани след приканване да критикува Роулинг, изглеждат като отстъпление.

Снимка: Getty Images

Самата Роулинг преди време написа: “За мен ще бъде по-лесно да използвам одобрените в Туитър тагове, (защото е ясно, че транс правата са човешки права и животът на транс хората е важен) да се присъединя към просветените и да отразя праведната им светлина. Комформизмът носи усещане за щастие, утеха и безопасност.

Ще е много тъжно тази тема да сложи край на приятелството между двама от най-успешните писатели на всички времена.