"Не можеш да очакваш различни резултати, ако правиш едно и също!" Тази максима ме накара да започна 2021 различно. Мисля, че изборите, които направих, предопределят да ми се случи една по-добра и креативна година. Затова и смятам да ги превърна в традиция. Ето кое ме накара да подскачам от щастие и да притихна в доволство. 

1. Отпуска, отпуска, отпуска

Когато новата година започва само ден след като празненствата са приключили - вземи си отпуск и бавно превключи в друг режим. Т.нар. ново начало (сякаш има старо!) винаги е било трудно. Би се случило по-лесно и балансирано, ако хората имат достатъчно време, за да променят ритъма на ежедневието си, да осъзнаят цялостно новото, което започва, както и всички възможности, с които то идва.

Отпуск първата седмица от годината е чудесен преход. Вземайки си тази почивка, едновременно изчистих останали дни от старата година и си дадох едно добро начало за новата. 

2.  Попълването на органайзер е супер забавно

Органайзерите или т.нар. планери, винаги са били за мен просто ненужно скъпи тефтери. Оказа се, че не съм била права. Като всяко непознато нещо обаче, е важно да се запознаеш с него отблизо, за да го разбереш напълно, за да си обективен в мнението си. Получих планер от О!Планер, който се оказа не просто красив микс от разграфени листове. Между две кожени корици беше скрита цяла вселена, в която мога добре да организирам живота си. В хубавите органайзери има всичко. Помислено е и за такива събития, възможности и планове, за които дори вие самите не сте се сетили.

Снимка: Росица НиколоваПопълвайки планера, си зададох цели за януари - някои от тях малки и конкретни, други като за начало на нещо по-голямо. Например - да научавам по една нова дума на английски всеки ден; кои са важните събития (рождени дни, имени дни, годишнини), които в никакъв случай не бива да пропускам; и как да разпределя бюджета си, така че да не чакам с болка и свито сърце края на януари. Има специална страничка към всеки месец, разграфена на кутийки с надписи "Създай", "Позволи", "Упражни", Подобри", "Спри", "Опитай" и т.н. Като допълнение към планера има цветни стикери и бележки за залепване, които правят от скучното планиране истински забава. 

3. Йога или друго спортно предизвикателство - Бъди по-добрата версия на своето вчерашно Аз

В началото на всяка година много треньори започват предизвикателства към хората, които искат да променят фигурата или начина си на живот и мислене. Началото на годината винаги е било подходящо време за започване на нещо ново. Хората се отърсват от старото и са много по-отворени за нови неща. 

Няколко избрани предизвикателства, които ще ви направят по-добра версия на самите вас:

30 дни тренировки със собствено тегло с Инес Субашка 

Пилатес предзивикателство с 1 упражнение на ден, повторено 100 пъти, с Пламена Сосерова

30-дневно йога прключение с Ейдриън

Аз самата се включих в йога предизвикателството. Клиповете са налични в YouTube. Лесно е, защото човек може да започне, съобразявайки се със своя ритъм. Ако се пропусне ден, просто се наваксва на следващия или при първа възможност.   

4. Нов език от дивана в хола

"Ще науча този език" може би е едно от най-често чуваните новогодишни обещания, след тези, свързани с отказване на цигари и отслабване. За да подобря нивото на английския си, си купих курс от сайта Udemy.com. Предлагат се не само езикови, но и курсове за програмиране, рисуване, компютърни програми и езици и т.н. 
След Нова година на платформата има и приятни промоции като курс от 40 евро може да бъде купен за 10. 
Може да изберете и нещо конкретно - за кето диета на италиански например. 

И така супер удобно, докато си лежа на дивана, слушам, чета и записвам, за да мога да разбирам още по-лесно този език, и то само срещу 20 лв. Считам, че всяко допълнително знание е абсолютен бонус и добра инвестиция. 

5. На СПА, когато всички работят

Една седмица отпуск в началото на новата година е добро решение, но не и ако я прекарате само в лежане на дивана вкъщи. Подарих си нещо, което заслужавам - подаръците изживявания винаги са били добра идея. За първия работен и учебен ден от януари хора се прибират от хотели, родни места, хижи и т.н. И така това стават най-добрите места за посещение. Празните хотели са и чудесен начин да се спазва социална дистанция.

Снимка: Росица НиколоваПлюсовете на СПА почивка по това време:

 • хотелите са празни, което предполага спокойствие, тишина и лично отношение от персонала
 • може да ви изготвят персонална пакет оферта, която да е на изгодна цена
 • СПА съоръженията са винаги свободни за ползване

Басейн, сауна, топли лежанки, джакузи, закуска в стаята, топла вана, кафе на терасата, коняк край камината - и всичко това само за вас. Представете си го!

6. Филми, сериали и книги до припадък... и по-малко въглехидрати

Свободното време предполага пълноценното му усвояване, ако не искате да е просто разхищение. Нови филми и недочетени книги са един от вариантите това да се случи. За начало на годината успях да изгледам и прочета толкова издания, колкото не бях през изминалите 3 месеца на старата. Важното тук е качественията подбор. Свободното време не бива да се пилее безцелно. Всеки филм или книга е богатство и нов урок за живота. Важно е само да не се прекалява с вкусотиите за хапване покрай домашното кино. 

Снимка: Росица НиколоваФилми, сериали и книги, на които успях да се насладя и да ме научат на нещо:

In you eyes 
Babyteeth
Breakfast at Tiffany's
Queen's Gambit ("Дамски гамбит")

"Школата за богове", Стефано Д'Анна
"Любов", Елен Делфорж

 • Фитнес за жени – единственото ръководство, от което имате нужда (част 2)
 • Фитнес за жени – единственото ръководство, от което имате нужда (част 1)
 • 5 топ упражнения за тялото, препоръчани от харвардски доктор
 • Д-р Теодора Тодорова, стоматолог, модел и инфлуенсър: Балансът е най-важен в тренировките
 • 3 упражнения, които ще ви вкарат във форма за нула време
 • Вяра Василева и онлайн тренировките, които помагат работещитe жени да имат хубави тела
 • Най-добрата диета: наръчник за здравословно хранене (част 3)
 • Светла Оцетова: През годините не спирам да спортувам, но в зала не влизам
 • Славена Вътова разкрива своите 3 тайни за силен имунитет
 • Най-добрата диета: наръчник за здравословно хранене (част 1)