.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Смятате, че пиенето на портокалов сок сутрин е здравословно? Ето защо грешите!

LadyZone.bg | преди 14 седмици
Снимка: istockphoto.com

Какво по-здравословно начало на деня от чаша прясно изцеден портокалов сок, ще си кажат голяма част от хората, които четат тези редове. Дори и ние си мислим, че плодовете са чудесна идея сутрин. И сега следва голямото НО!

Най-вредният подсладител – фруктозатаВоди до висок холестерол и крие риск от затлъстяване, диабет и инсулт

Ново изследване, проведено от учени от Принстънския университет, твърди точно обратното – пиенето на портокалов сок сутрин преди да сме приели храна е вредно за здравето. Редица тестове, които били направени с мишки, показват, че фруктозата, съдържаща се в портокаловия сок, която всъщност е плодова захар, се обработва предимно в тънките черва, а не както се смяташе досега – в черния дроб.

Предишни изследвания по темата са показали, че прекомерните количества захар могат да увредят черния дроб. Според новите изводи обаче излишната фруктоза отива към тънките и дебелото черва и това може да има сериозни последици за здравето, предупреждават учените.

портокалов сок
Снимка: istockphoto.com

„Черният дроб обработва всичката погълната захар, но изследването показва, че повече от 90% от фруктозата отива към тънките черва при мишките“, обяснява Джошуа Рабиновиц от Принстънския университет.

 За да не се стига до подобни ситуации, учените препоръчват количествата фруктоза да бъдат умерени. В тази връзка се посочва, че една чаша сода или портокалов сок е два пъти повече, отколкото организмът може да „преработи“.

Спирането на фруктозата ускорява метаболизма за 8 дниФруктозата се съдържа в 75% от пакетираните храни и напитки, защото е по-евтина и по-сладка от захарта

И все пак, ако не можем да се откажем от чаша портокалов сок сутрин, то по-удачният вариант е да я изпием, след като сме закусили.

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите