Най-вредният подсладител категорично е фруктозата. Естествено съдържащата се в плодовете фруктоза не вреди на здравето, но изкуствено добавеният подсладител в шоколади, бисквити и газирани напитки повишава нивото на холестерол, както и риска от затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Снимка: iStock

Лабораторните тестове с мишки сочат, че получавалите вода с фруктоза, имат повече проблеми с метаболизма, кръвоносната система, омазняването на черния дроб и склонността към затлъстяване, като в крайна сметка напълняват повече.

Не само количеството калории допринасят за напълняване – СЗО препоръчва до 30 грама дневен прием на захар за възрастни. Резултатите от изследването на учени от Университета в Барселона са публикувани в "American Journal of Physiology Heart and Circulatory Physiology".