.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Три рецепти с кисело мляко за лятната трапеза

д-р Вергиния Николова | преди 4 години
Пържени тиквички с кисело мляко
Тиквички с кисело мляко, ягоди с кисело мляко, таратор с орехи

Киселото мляко е полезна храна - противоотрова. Предотвратява попадането на вредни вещества от храната и от околната среда да навлязат в организма през червата. Полезното му действие се дължи на млечно-кислите бактери. Добре се комбинира със зеленчуци - краставици, салата, зеле, коприва, спанак, киселец, зелен фасул, чушки, праз, и богати на захари плодове. Проблематична е комбинацията на кисело мляко със зърнени храни, семена, ядки, сирене. Лоша е комбинацията с: риба, месо, хляб, тестени изделия, сладкиши, картофи и бобови.

В летните рецепти киселото мляко може да присъства в предястия, в десерти и в основни ястия. Ето три рецепти с кисело мляко за лятната трапеза:

Пържени тиквички с кисело мляко

Необходими продукти

4-5 тиквички

1 кофичка кисело мляко

1/2 връзка копър

150 мл олио

1-2 скилидки чесън

1 ч.л. червен пипер

Сол на вкус

Начин на приготвяне:

Измиват се тиквичките, обелват се и  се нарязвате на кръгчета.

Пържат се в предварително загрято олио в тиган. След като тиквичките придобият кафеникав загар от двете страни, се изваждт и се слагат в малка тенджера с капак да се задушат и омекнат.

Киселото мляко се разбива в кофичката и се добавят предварително счуканият в хаванче чесън, ситно нарязаният копър и сол.

В голяма дълбока чиния и се слагат няколко лъжици от овкусеното кисело мляко на дъното. След това върху него се подреждат тиквички и се заливат с кисело мляко, докато се наредят всички тиквички.

Отгоре се украсява с нарязан на ситно копър и червен пипер, запържен в 1 с.л. олио.

Тиквички на фурнаНай-лесната лятна гозба – печени тиквички с млечно-пикантен сос

Продължава с ягоди с кисело мляко и таратор>>>

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите