.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Рискове от безалкохолните

д-р Вергиния Николова | преди 6 години
Безалкохолни напитки
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Сладките напитки увеличават риска от захарен диабет тип 2

По една бутилка (около 300 мл) подсладена безалкохолна напитка всеки ден е достатъчно да повиши риска от развитие на захарен диабет тип 2 с 22%. Резултатите са публикувани в списанието на Европейската асоциация за изучаване на диабета - Diabetology. 

В изследванията на екипа на д-р Дора Ромагуера от Империал Колидж  - Лондон е намерена

връзка между нарастващия брой на хора със захарен диабет в Европа с увеличената консумация на сладки напитки.

Изследването е било с насоченост да се оценят диетите, стила на живот, факторите от окръжаващата среда и заболеваемостта от рак и други хронични заболявания, вкл. захарен диабет. Участващи в проучването са 8 страни - Франция, Италия, Испания, Дания, Великобритания, Холандия, Германия, Швеция. Наблюдавани са 350 000 души. 

Използвани са данни за хора, които консумират сокове, нектари и безалкохолни напитки, подсладени със захар и подсладители:

- Сред консумиращите всеки ден по една бутилка (около 300 мл) подсладена със захар безалкохолна напитка, рискът от захарен диабет се увеличава с 22%, без да се предизвиква повишаване в същата степен на телесното тегло.

- Значително се увеличава заболеваемостта от захарен диабет тип 2 също от безалкохолни напитки с подсладители, при които е установено още и повишаване на теглото.

- Консумацията на 100% плодови сокове и нектари не предизвиква заболеваемост от захарен диабет.

Д-р Ромагуера обобщава резултатите като нездравословен ефект от безалкохолните сладки напитки,

консумирани в Европа, заради увеличаващия се риск с 22% от захарен диабет тип 2 при всяка редовно изпита бутилка (около 300 мл).

Ако има нещо, към което може смело да посягаме, за да утолим жаждата си, това е водата - изворна, минерална или филтрирана от чешмата.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?