.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

8 признака, че тревожността превзема живота ви - и как да се справите

LadyZone.bg | преди 1 година
Стрес, жена
Снимка: istockphoto.com
Бързо избухвате, ядете малко, не опитвате нови неща и дори не довършвате прозявките си

Животът ни е съпроводен от огромно количество стрес и го усещаме. Тревожността се засилва и често не виждаме симптомите, защото сме заети да ги потискаме. Организирането на седмицата и поканата за съботното парти могат да издадат много за нашето психично състояние. Тревогата завзема някои области в живота ни и е хубаво да видим червените флагове, за да я облекчим навреме. Психолози разкриват симптомите и тяхното лечение.

1. Придържате се към все по-строга рутина

Това показва, че не искате да излизате от зоната си на комфорт и да опитвате нови неща, защото се чувствате претоварени. Няма нищо лошо в това да сте добре организиран човек, но трябва да имате мярка. Рутината заучава организма ви да се чувства добре, докато е под натиск, и дори не го забелязвате. Всяко ново предизвикателство обаче ви плаши.

Решение: Поработете върху самочувствието си. Преосмислете ежедневието си и си позволете да сте гъвкави, защото го можете. Ако нещо не е станало както сте искали, се пренасочете към следващото.

2. Развивате лоши сценарии за бъдещето

Хубаво е да мислите за утрешния ден, но не и да прекалявате. В противен случай сесиите, в които обмисляте варианти за бъдещето, ще поемат огромна част от психическата ви енергия и ще увеличат тревожността. Няма смисъл да прекалявате с въпросите към себе си "Какво ще стане, ако...". Непродуктивно е за самите вас.

Решение: Всеки път, когато усетите, че размишлявате "Какво би се случило, ако...", се спирайте. Казвайте си: не знам какво ще се случи, ще видим.

3. И малките неща ви карат да избухнете

Това е доста забележим знак, особено за хората около вас. Когато сте изнервени и ви дразни всичко, но не действате, е неизбежно да се разгневите от нещо дребно. Това има големи негативи за вас. Когато човек е напрегнат и се ядоса, реакциите му са като по време на защита в битка. Мускулите се напрягат и пулсът се забързва. Често се стига до неразбирателства заради подобни ситуации.

Решение: Следващият път, когато се ядосате на някого, помислете за секунда дали разстройването ви е предизвикана от неговата постъпка. Ако тревожността и проблемите ви са се натрупали, първо приемете, че е така и ще се поуспокоите. Това, че имате тревожни чувства и страхове, не означава, че трябва да се занимавате с тях и да позволявате да ви влияят.

4. Вратът и раменете ви болят

Този симптом често се пренебрегва, защото причината може да е и в неудобната възглавница. Тревожността също причинява мускулно напрежение и това може да промени стойката ви. С течение на времето това може да доведе до болка във врата или раменете, както и до главоболие и мускулни спазми.

Решение: Кратката сутрешна гимнастика е идеална. Всяко раздвижване през почивката или през деня ще помогне да освободите напрежението.

5. Липса на апетит

Липсата на време за хранене понякога се превръща в нездравословен навик, с който организмът свиква. Стресът повдига нивото на кортизол в тялото и това също влияе на апетита. Ако в продължение на дни ви липсва апетит, е редно да обърнете сериозно внимание на себе си. Това може да доведе до проблеми с кръвната захар, а и да увеличи продължителността безпокойството.

Решение: Създайте си режим за редовно хранене. Хапвайте, дори и да не сте гладни. Угаждайте си и се старайте да имате винаги вкусна храна около себе си, независимо колко сте заети.

6. Будите се посред нощ

Неспокойният сън и буденето преди алармата да звънне, показват че може да сте тревожни за нещо. Обърнете си внимание и вижте какво ви тревожи. Може да е проект в работата или проблеми в дома. За да спрете да се будите в абсурдни часове, приемете проблема и осмислете до каква степен решението му зависи от вас.

Решение: Не превръщайте буденето в навик. Ако легнете и след 30 минути ви се става, се опитайте да не допускате такива повторения. Ако се събудите по средата на вечерта, станете и направете нещо, с което да се разсеете. Дишайте дълбоко, раздвижете се леко и слушайте приятна музика. Когато усетите сънливост, си легнете пак. Не се въртете в леглото.

7. Не довършвате прозявките си

Това може да е знак, че от напрежението около вас, сте нарушили дишането си. Когато сме тревожни, дишането става по-бързо и повърхностно. Обърнете внимание и на прозявките си.

Решение: Отделяйте някакво време от деня, за да броите издишванията и вдишванията си. Увеличавайте бройката постепенно. Това ще ви успокои и психически. Има приложения за смартфони, които ще ви бъдат от помощ. 

8. Избягвате ситуации, защото ви обезпокояват

Избягването на дадена ситуация, говори че тя ще ни донесе негативни емоции. Не искате да отидете на рождения ден на колега, защото нямате настроение. Отменяте среща, защото той не е вашият тип. Отказвате интервю за работа, защото "позицията не е подходяща". Това често са само оправдания, с които избягвате безпокойствието. Лошо е да приемете този подход заради краткосрочното облекчение, което получавате от това, "че ви се е разминало".

Решение: Винаги преди да отхвърлите покана или да откажете предложение, се запитайте защо го правите. Така ще разберете дали причината за отказа са страхове или наистина не можете. Подредете приоритетите и ценностите в картината на живота си. Ако предложението, което имате, ще я допълни и ще пасне – значи е за вас. Щом искате нещо повече, отколкото се страхувате, е по-лесно да се изправите срещу безпокойството и да кажете "ДА".

Излизайте от зоната си на комфорт, защото рутината не винаги е най-доброто за вас. Предизвиквайте себе си и ще откриете, колко силни сте всъщност. 

Тази 1-минутна дихателна практика намалява стреса, тревожността и подобрява съня Техниката 4-7-8 дишане, основана на древната йога система, има редица ползи за здравето
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?