.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

При болки във врата

д-р Вергиния Николова | преди 6 години
Масаж на врата
Снимка:Thinkstock/Getty Images
10 движения за диагностика и за профилактика на схванат врат

Сутрешната скованост във врата с тилно главоболие са последствия от уморителна работа пред компютър, обездвижване и принудителна поза. Обикновено тези оплаквания се подценяват, защото след почивка и топъл душ те отзвучават. Сериозността на ситуацията нараства, когато настъпи възпаление на междупрешленните ставички със засягане на нервните коренчета. Процесът постепенно нарушава и периферното кръвообращение, и снабдяването на главния мозък с кръв и кислород. 

Има 10 движения за проверка на подвижността на шията 

1-3 Пълен наклон на главата напред до опиране на брадичката в гръдната кост. От това положение бавно завъртане наляво и надясно.
Оценява се еднаква ли е амплитудата на отклонение. Какво е усещането в крайната точка на движението - пружинираща еластичност или болезнено ограничение. При ограничена подвижност са засегнати най-горните шийни прешлени.

4-5 Изправете нормално главата си с поглед напред. Обърнете последователно главата наляво и надясно. Раменете трябва да бъдат отпуснати. Подвижността е ограничена, когато разстоянието от средата на брадичката до средната линия на рамото е повече от 9-10 см. 

6 -7 От право положение на главата проверете наклоните встрани (ухото се приближава към рамото). Болезненост и ограничена подвижност в тези направления е свойствена за проблем в средните шийни прешлени. 

8-10 Извийте главата максимално назад във възможно максимален обем, който можете да си позволите. Налична болка и ограничена подвижност свидетелстват за засягане на последните прешлени от шийния отдел и понякога първите гръдни прешлени от гръбначния стълб.

Профилактиката на болката във врата включва:

- Редовно раздвижване на врата със по-горе описаните движения.
- Релаксиращи професионални масажи
- СПА топли процедури - вана, сауна, джакузи
- Редуване на работата пред компютърния екран с почивка и физическа активност ежедневно.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?