Йога за успокояване, за влизане в добра физическа форма или време за себе си? Често обаче се оправдаваме, че времето не ни стига, за да се посветим на някоя добра практика от йога системата.

8 април е Международен ден на детската йога, а ние ще ви покажем, че няма нужда да отделяте време за упражнения, а може дори да се забавлявате с децата си, докато се грижите за здравето си.

Децата също могат да се наслаждават на йогата. Тя им помага да си починат от обичайния училищен режим, който също е доста забързан. В днешното напреднало технологично време децата често изпитват известна доза стрес, докато се опитват да бъдат в крак с офлайн и онлайн събитията. Йогата е ефективен инструмент, който успокоява ума и тялото, като ви помага да се фокусирате върху настоящето. Освен това диабетът и затлъстяването сред децата се увеличават поради липсата на физически упражнения и неправилно хранене.

Разбира се! Включването на хумор в йогата може да я направи още по-приятна за децата. Ето 5 забавни йога упражнения, които можете да правите заедно с тях:

1. Поза "Кобра"

Снимка: iStock

Легнете по корем с ръце под раменете и свити лакти. С помощта на ръцете си повдигнете гърдите си от земята, като извиете гърба си като змия. Въртете се настрани и издавайте съскащи звуци като змия. Поканете децата да повторят това заедно с вас, като наблегнете на плавността и гъвкавостта на техните змийски движения.

2. Поза "Мъртвец" (шавасана)

Снимка: iStock

Легнете по гръб с изпънати крака и ръце. Бавно повдигнете ръцете и краката си от земята, като ги държите изправени, но отпуснати, имитирайки бавните движения на ленивец. Прозявките са задължителни, докато разтягате тялото си - сякаш се събуждате от дълга дрямка. Насърчете децата си да се присъединят към вас в ролята на ленивци, като подчертавате важността на бавното и контролирано движение.

3. Лъвска поза (симхасана)

Снимка: iStock

Клекнете на земята с колене на ширината на бедрата и пръсти, които са насочени назад. Поставете ръцете си върху коленете и разтворете широко пръстите си. Вдишайте дълбоко, след това издишайте силно, като същевременно изплезвате език и ревете като лъв. Насърчете децата да имитират вашия лъвски рев, като си поговорите за това кой е царят на животните.

4. Детска поза

Снимка: iStock

Започнете, като коленичите на пода или върху постелка за йога. Седнете върху петите си, като държите коленете си заедно или леко раздалечени. С изпънати пред себе си ръце бавно се наведете напред. Спуснете торса си надолу към пода, като оставите челото си леко да се опре в постелката.

5. Извиване на гръбнака в легнало положение

Снимка: iStock

Това упражнение се прави последно в йогата. То разтяга гърдите, глутеусите и коремните мускули. Легнете по гръб, свийте коленете си, като поставите стъпалата на краката си на пода. Свийте лявото си коляно към гърдите, докато изпъвате десния си крак на пода. След това кръстосайте лявото коляно, така че да мине над тялото и да докосне пода от дясната ви страна. Изпънете лявата си ръка наляво и завъртете главата в същата посока, като гледате над върха на пръстите си.

Йогата е съвкупност от умствени, физически и духовни практики, възникнали в древна Индия. Целта на тези практики е да се контролира и успокои умът. Съществуват множество школи по йога в джайнизма, индуизма и будизма.

Международният ден на детската йога се отбелязва от 2016 г. от авторката на бестселъри Тереза Ан Пауър, за да помогне на децата да упражняват въображението си, като се забавляват, докато правят упражнения. По време на първото честване на този ден децата прекарват пет минути, пресъздавайки различни пози – от вятърни мелници, през хвърчила и фламинго. До 2022 г. популярността на този ден нараства и вече се отбелязва в 33 държави по света.