.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Ранният пубертет увеличава риска от наднормено тегло при жените

Евгений Милов | преди 15 седмици
пубертет
Снимка: iStock
Ранното настъпване на цикъла при момичетата крие риск от наднормено тегло в зряла възраст

Жените, при които пубертетът е започнал по-ранно, са изложени на по-голям риск от наднормено тегло, сочат резултатите от ново изследване на британския учени от Имперския колеж в Лондон.

Колкото по-рано настъпи първият месечен цикъл при момичетата, толкова по-предразположени са да имат по-висок индекс на телесна маса, което представлява оценка на телесните мазнини въз основа на теглото и височината.

пубертет
Снимка: iStock

Изследователите са анализирали медицинските данни на стотици хиляди жени във Великобритания, като откритията свързват началото на пубертета с теглото на по-късна възраст при жените.

Според авторите на настоящото проучване резултатите показват, че ранният пубертет сам по себе си е рисков фактор за жените с наднормено тегло.

пубертет
Снимка: iStock

Така според изследователите напълняването сред жените в зряла възраст е пряко следствие от по-ранния пубертет, който са имали като момичета. Засега учените не могат да изяснят причината за връзката, като една от възможностите е свързана с хормоналните промени по време на пубертета.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "International Journal of Obesity".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?