.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Запознайте се с 29-годишната Кати Бауман, помогнала за създаването на първата снимка на черна дупка

Евгений Милов | преди 23 седмици
Facebook/Katie Bouman
Снимка: Facebook/Katie Bouman
Специалистката по компютърни науки от Масачузетския технологичен институт разработва специалния алгоритъм, който да обработва данните от радиотелескопите

Супермасивната новина за първата снимка на черна дупка логично превзе световните медии вчера. Но питали ли сте се как астрофизиците са успели да получат изображение на космически обект, който се намира на цели 500 милиона  трилиона километра от Земята?

Тъй като с обикновените телескопи е невъзможно да се наблюдава черна дупка, учените събират данни от радиотелескопи по цялата планета и ги съединят в едно снимка. Решението идва благодарение на екип физици от Масачузетския технологичен институт в САЩ. И по-специално - на 29-годишната Кати Бауман, която създава компютърния алгоритъм.

"[Най-близката черна дупка] е толкова малка, че ще бъде еквивалентно на заснемането на грейпфрут на Луната. За заснемането на такъв обект ще бъде необходим телескоп с размерите на Земята", коментира аспирантката Кати Бауман в Масачузетския технологичен институт.

Това е първата снимка на черна дупкаЯрък "пръстен от огън" обгражда черната дупката

Затова Бауман, разработила новия метод за заснемане на черната дупка, предлага да се използват радиосигнали, постъпващи от различни точки на планетата. Така в проекта "Event Horizon Telescope" се включват 8 телескопа от различни страни по света.

"Точно както радиосигналите преминават през стени, така ще преминат и през облаците галактически прах. Не можем да надникнем в центъра на нашата галактика именно заради тях", пояснява Бауман пред "The Boston Globe".

Така Кати Бауман, която не е астрофизик, но е специалист по компютърни науки, застава зад създаването на специалния алгоритъм, който да разчете постъпващата информация от всички радиотелескопи, за да бъде превърната в изображение.

Днес за първи път учени ще покажат снимка на черна дупка (ВИДЕО)Ето как черната дупка ще бъде уловена на снимка

Въпреки съществената роля, която изиграва в създаването на първата снимка на черна дупка, всъщност 29-годишната Бауман е сред малкото жени, участвали в проекта "Event Horizon Telescope". Което не е особено изненадващо, имайки предвид че под 1/3 от изследователите в света са жени, според резултати от изследване на ЮНЕСКО.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?