Едва ли има съвременна дама, която уважава себе си и се интересува от естетична дерматология, която не знае коя е д-р Катя Паскова. И все пак... Завършва медицина през 1989 година, веднага започва работа като педиатър. Направление, което практикува едва 8 месеца, след което започва като дерматолог. Около 8 години работи в Трета градска болница в София, след което решава да се прехвърли в света на частния бизнес. В началото работи с фирма, в която иновациите не покриват очакванията й и решава да направи нещо собствено, в което дерматологията и естетиката да бъдат на най-високо ниво. И от тогава, вече повече от 11 години, непрекъснато се обучава, развива и стреми да създаде едно истински завършено място, в което всеки може да се почувства млад - клиника "Дерма Вита".

  • С/т/илните жени: Яна Шантанова
  • Българската жена е красива и умна
  • С/т/илните жени: Меглена Кунева
  • С/т/илните жени: Дана Данина
  • С/т/илните жени: Петя Георгиева
  • С/т/илните жени: Полина Ал-Битар
  • С/т/илните жени: Екатерина Панайотова
  • С/т/илните жени: Евгения Маркова



Д-р Паскова, трудно ли се започва подобен бизнес в България, в началото на века, когато дамите все още не се доверяваха на подобни процедури?

Преди 11 години, когато започнах самостоятелно, бяхме в един малък кабинет. Беше много трудно да покажем какво можем, защото процедурите не бяха популярни дори и в света. Известните лекари тогава не вярваха, че може да съществува подмладяване със светлина, но аз повярвах във фотореджувенейшън – това беше първата машина, която закупих. Имах подкрепата на семейството ми, което беше най-важното.

Кои са едни от първите хора, които ви се довериха?
Тогава ми повярваха най-вече работещите бизнес дами. С тях започнах. Обяснявах им какво представляват процедурите и как ще им подействат. Но най-първата ми пациента беше една приятелка, която се съгласи да й направя процедура, след това моята сестра и така вече години наред умножавам пациентите си.

След като вече е утвърдена ролята на подобни апарати за подмладяване и разкрасяване, има ли други трудности?
Да, има естествено. Тогава имаше само няколко клиники, които предлагаха подобни услуги, а на пазара в момента съществува голямо разнообразие; разводни се използването на машините, медикаментите и употребата на различни филъри за подмладяване.

Дамите, които посещават клиниката признават ли си на колко години са?
Пред мен всички си признават, а и аз включително си признавам пред тях.

А пред нас ще ги признаете ли?
Да, ще ги призная, на 47 съм.

Никой не би ви ги дал..
Да, пациентите не ми ги дават, защото имам младежки дух, който ме прави енергична. Работохоличка съм и прекарвам повече от 12 часа на работа.

Разкажете за любимите предмети, които сте ни донесла?
Това са бижута на един бразилски дизайнер H. Stern, който стана известен преди 7-8 години. Повечето му бижута са с камъни. Този мой любим комплект конкретно е с топаз.

Снимка: Евгений Милов

Какви бижута предпочитате?
Ежедневните, понеже имам много малко време да слагам по-специални. Предпочитам да са с камъни. Тъй като по цял ден съм с престилка, единственото, което мога да сменям са бижутата.

А парфюмът?
Парфюмът ми е един от любимите напоследък. Подарък ми е от сина ми. Дълго време си купувах само от марките, които са рекламирани, но се оказа, че не са най-високият клас парфюми. Напоследък използвам аромати от типа стари, но изпитани миризми, като този NYC – Bond.
Снимка: Евгений Милов

Каква е историята на портфейла?
Той също ми е подарък от сина ми, тъй като знае, че Dior е една от любимите ми марки.
Снимка: Евгений Милов

Казахте, че през повечето време сте в престилка. Какво има под нея?
Под нея, за съжаление, има удобни дрехи, за да се чувствам комфортно, когато работя, иначе обичам много модата и модерните неща. Почти всеки ден отварям net-a-porter.com - един от любимите ми сайтове. Обичам Max Mara, Marc Cain, напоследък купувам единични неща на Aleksander McQueen, но, за съжаление, ми остава много малко време да ги обличам.

Тъй като споменахте net-a-porter, онлайн ли предпочитате да пазарувате?
Не, това е едно от малкото удоволствия, които са ми останали, така че предпочитам да се разходя, да премеря, да се огледам и да си ги харесам.

Снимка: Евгений Милов



Казват, че красотата и младостта зависят и от храната, с която се храним. Спазвате ли определен режим, почитател ли сте на здравословното хранене?

Да, почитател съм на здравословното хранене. Баща ми е бил агроном и съм израснала с качествена храна, а не генно модифицирана. Ям малко неща, но се опитвам да намеря най-чистите продукти.

С какво закусвате сутрин?
Обикновено хапвам мюсли. Напоследък приготвям сама кисело мляко. През деня хапвам леки храни като зеленчуци и сирена, нямам време за дълги вечери и обеди, затова тук на работа хапвам нещо бързо, като салата.

От биомагазини ли пазарувате чисти храни?

От биомагазини и пазари, на които знам, че продукцията си излагат директни приозводители. Един такъв в София е „Иван Вазов”.

Снимка: Личен архив



Остава ли време за спорт?
Спортувам йога, предимно сутрин, когато ми остане време, тичам на пътечка, опитвам се да си открадна една седмица в годината за ски през зимата.

Интересно ми е какви марки козметика използва толкова известен дерматолог?
Гримовете обикновено са на Dior. Дълго време използвах Shiseido и тяхната серия Future Solution, но никога не съм постоянна в марките, признавам си. И все пак трябва да съм в крак с козметиката и да знам какво препоръчвам на клиентите си. Използвала съм и La Preirie. Напоследък много се радвам на едни червила на Yves Saint Laurent, които са изключително дълготрайни и подходящи за мен - след като един път на ден използваш червило, се надяваш да остане по-дълго време.

Като че ли марките в последните години започнаха да стават прекалено много и на нас, дамите ни е изключително трудно да се ориентираме в това голямо богатство...
Клиентките ми, които разполагат с определен бюджет за разкрасяване, и които трябва да избират дали да си направят процедура или да си купят най-скъпата козметика, винаги съветвам да си направят процедурата и да си вземат среден клас козметика. Причината – и най-скъпата козметика няма как да премахне петната от лицето и ръцете, ако си на 50 години, например.

Каква искахте да станете като пораснете?

Когато следвах медицина исках да стана акушер-гинеколог, а преди това исках да стана астроном. Завършила съм математическа гимназия, в която посещавахме кръжок по астрономия и имахме първите малки телескопи, с които наблюдавахме небето със съученици.

Книгата, която ви впечатли последно...
Биографията на Стив Джобс.

Снимка: Евгений Милов



Пътуването...
Повечето са свързани с работа и по-малко с удоволствие. Последната ми почивка беше в Турция и бях много впечатлена от развитието на Бодрум.

Снимка: Личен архив



Вдъхновява ви...
Работата. Винаги намирам нещо ново, в което да задълбая, да чета и да се интересувам. Почти всяка вечер заспивам с iPad-a, на който чета всички медицински новини, които ме вдъхновяват за следващия ден.

В дамската ви чанта винаги има...

Несесер с козметика – бяла и корективна, телефон, iPad.

Снимка: Евгений Милов

Три разлики между мъжа мениджър и жената мениджър.
Жената мениджър е по-амбициозна, защото трябва да се докаже. Съдя по това, че в семейството сме двама мениджъри – аз и съпругът ми. Във времето виждам, че аз съм по-упорита, докато мъжете са по-праволинейни и неагресивни. А аз лично съм максималист.

Лидер е...
Човек, който има качества да ръководи, да обединява хората, да създава перспективи за тях, за да бъде обичан.