Ако дори и бегло хвърлим поглед на професионалната й биография, наистина ще останем впечатлени. 15 години стаж в Пета градска болница като дерматолог, включително и няколко години като шеф на кожното отделение на болницата. Специализации в областта на козметичната дерматология в Бон, Париж и Виена.

Всяка година е на най-добрите световни конгреси в областта на естетичната медицина. Член на Европейската академия по дерматология и венерология, както и на българското дерматологично дружество. В момента вече ръководи собствена секция по козметична дерматология в „Естеклиник“ - клиника за пластична естетична хирургия и козметична дерматология.

Въпреки огромната си заетост с пациентите, д-р Денкова намира време и за своя блог, в който не пропуска да разкаже на пациенти, приятели и любознателни дами за най-новото в областта, да им даде ценни съвети как да се подържат и да бъдат красиви всеки ден.

Ето и специалното интервю, което тя даде за нас:

Как избра тази професия?
Щастлива съм, че превърнах хобито си в професия. Винаги съм се интересувала от естетиката във всичките й форми. След натрупания опит в дерматологията, някак естествено дойде и преходът към естетичната дерматология. Близостта пък на специалностите ни с моя брат - д-р Стоянов роди идеята да предложим на пациентите ни пълен набор от оперативни и неоперативни методи за моделиране на лице и тяло и да затворим кръга. Така създадохме "Естеклиник".

Как би описала накратко професията си на някого, който не знае с какво се занимаваш?
Предмет на дерматологията като клинична специалност са заболяванията на кожата и подкожните тъкани и методите за тяхното лечение. Дерматологията е една от малкото специалности в медицината, която има пряка връзка с всички останали медицински специалности. Това е така защото кожата е неразривно свързана с вътрешните органи. Естетичната дерматология е сравнително ново направление в дерматологията. Тя предлага неоперативни методи за естетични, козметични корекции на лице и тяло. Оръжията на естетичния дерматолог са филърите, ботоксът, различни лазерни, светлинни системи и други апарати за подобряване на състоянието на кожата.

Има ли възраст от която нататък жената трябва да започне да се грижи за себе си?
Грижата за себе си трябва да започне от ранна детска възраст. Началото е вниманието към хигиената на кожата, защото здравата, чиста кожа е необходимото условие да бъде тя и красива. Постепенно хигиенните грижи се превръщат в естетични, като при всяка възраст те имат своите особености.

От какво може да се лиши една жена и от какво не може/не бива?
Мисля, че най-основната грижа за всяка възраст е хидратацията - добре хидратираната кожа е красива и изглежда добре във всяка възраст.

Кое е най-голямото предизвикателство пред твоята професия днес?
В първите години на моята работа основното за мен бе да бъда прецизна и да усвоя до съвършенство основните принципи и техники в естетиката. Днес предизвикателството за мен е да творя - да моделирам едно лице, така че то да бъде най-близо до естетичното съвършенство и в същото време пациентът да не губи своята идентичност. Да подхождам към всеки пациент индивидуално и да му дам най-доброто, на което съм способна.

Пътувала си много, къде другаде би живяла? Или къде би искала пак да отидеш?
Пътуванията са моята страст. Светът е прекрасен и се уверявам в това с всяко ново пътешествие. Обичам да откривам нови места, не съм традиционалист и не обичам да повтарям много пътувания. Не зная къде бих се върнала отново, но бих искала да отида в Аляска и да пътувам с кораб сред огрените от слънцето ледници през лятото. България си е прекрасно място за живеене, стига човек да е удовлетворен от себе си и да се е самодоказал.

Кои са най-честите страхове и проблеми на твоите пациенти?
Пациентите най-често се страхуват да не загубят идентичността си, да не се променят след естетическа намеса. Страхуват се от усложнения и дали ще изглеждат по-добре след процедурата.


Кои са най-големите врагове на красотата на една жена?

Цигарите, лошата хигиена и липсата на обич към себе си!

Най-важният урок, който си научила през годините в работата си?
Да бъда честна с пациентите си и винаги да бъда вярна на себе си. Научих, че "всичко минава" и че не трябва да хабим енергия за дребни проблеми.

Пътувала си много, къде другаде би живяла? Или къде би искала пак да отидеш?
Пътуванията са моята страст. Светът е прекрасен и се уверявам в това с всяко ново пътешествие. Обичам да откривам нови места, не съм традиционалист и не обичам да повтарям пътуванията. Не зная къде бих се върнала отново, но бих искала да отида в Аляска и да пътувам с кораб сред огрените от слънцето ледници през лятото. България си е прекрасно място за живеене, стига човек да е удовлетворен от себе си.

Какво те радва?
Благодарността в очите след добре свършена работа.

Какво най-много те ядосва?
Липсата на здравна култура в хората.

Какво най-много обичаш да правиш през свободното си време?
Както преди малко казах, всяко свободно време използвам за пътуване. Обичам да чета, обичам да оставам насаме със себе си.

  • С/т/илните жени: Яна Шантанова
  • С/т/илните жени: Меглена Кунева
  • С/т/илните жени: Дана Данина
  • С/т/илните жени: д-р Катя Паскова
  • С/т/илните жени: Петя Георгиева
  • С/т/илните жени: Полина Ал-Битар
  • С/т/илните жени: Екатерина Панайотова
  • С/т/илните жени: Евгения Маркова


Как реши да започнеш да пишеш блога си?

Идеята се роди от факта, че в интернет пространството понякога се шири невярна информация по отношение на козметичната дерматология. Реших да създам мое място, където да казвам истината, да информирам хората за новостите и да им предлагам моята гледна точка.

Какво най-много липсва в живота ни днес?
Простотата във взаимоотношенията ни, свободно време и достатъчно време за близките ни хора.

За какво трябва да сме благодарни? Ти за какво най-много си благодарна в живота си?
Всеки ден благодаря за настоящия прекрасен миг от живота. Мисля, че е много важно да можем да казваме "БЛАГОДАРЯ". То е като прошката - трудно се казва, но после облекчението и радостта са големи. Благодарна съм на родителите си за обичта и възпитанието, което ми дадоха, за инвестицията в образованието ми. Благодарна съм на семейството ми - на съпруга ми, който е изключително толерантен към заетостта ми и на децата ми, които ме даряват с радост. Благодарна съм и на пациентите си за доверието към мен.

Кой е най-вълнуващият случай в практиката ти досега?
Имаме в клиниката една пацентка, която участва в "Пълна промяна", от Бургас , Станимира се казва. Няма празник през тези 5 години след предаването, на който тази жена да не се е обадила, да не ни е поздравила, да не ни е благодарила, на мен и на брат ми, и да не съм се разплакала от радост и умиление. Това е вълнуващо и незабравимо. Най-вълнуващият случаи в моята практика е случай, който диагностицирах преди много години като дерматолог, казуистика, един на 1000 може би, голяма гордост ми е.

Как би описала българската жена?

Красива, умна, стремяща се към съвършенство!