Дана Данина e PR и Маркетинг мениджър на H&M България. В компанията работи от стъпването й за първи път в страната през март 2012 г. Има магистърска степен по "Финанси" и бакалавър по "Бизнес администрация" от Вестфалския университет в Мюнстер, Германия. Завършва 91-ва Немска езикова гимназия "Константин Гълъбов" в София. Говори английски и немски език.

Поговорихме си с Дана за Парижката седмица на модата, H&M и вдъхновението:

Да започнем с преки впечатления от Париж и Парижката седмица на модата...
Париж е не само градът на любовта, но и градът на модата. А тази седмица е едно от най-важните модни събития в календара на всеки, който живее с модата. Бях там за представянето на новата колекция на H&M за сезон Есен 2013. Прекрасна и леко драматична колекция, която съм убедена, че с лекота ще влезе в гардероба на всяка жена, която се интересува от мода. Париж, разбира се, бе най-подходящото място светът да види колекцията.

Пътят ти до H&M... Каква е философията на марката?
H&M е фантастична компания. Тя се уповава на няколко основни ценности. Ценности, които са приети за свои от всеки един колега в компанията. На първо място са клиентите, които трябва да бъдат доволни от това, че пазаруват при нас. Това е възможно само с помощта на един прекрасен екип, които се грижи непрекъснато да задоволява и надминава техните очаквания. Екип, който никога не забравя, че модата е забавна и всички трябва да се забавляваме, когато работим. Преди H&M също се занимавах с PR и Маркетинг в модния бранш, така че материята не ми е чужда.

Това ли е работата, която винаги си искала?
Докато завършвах финанси, не си представях, че ще започна работа в модния бранш. Или поне не в сферата на комуникациите (смее се). Няма как да кажа, че винаги съм искала да работя точно в този отдел на точно тази компания, но е факт, че ходя с огромно удоволствие на работа. Това е усещане, което забелязват и близките ми и често гласно го споделят. Ако съдим по това - да, това е работата, която винаги съм желала.

Какво ти дава и какво ти взема тя?
Постоянните пътувания ме обогатяват. Срещите с колеги по целия свят ме учат на нови неща. Новите идеи ме вдъхновяват. Всичко това е за сметка на времето, прекарано със семейството ми. Може би цената е висока, но съм безкрайно благодарна на съпруга ми и цялото ми семейство, които много ме подкрепят.

На бюрото в офиса ти има ...
Винаги съм затрупана с много списания, главно модни. Не мога без настолния си календар, не мога да си позволя да забравя или пропусна нещо важно. А да – направо съм пристрастена към мобилния си телефон.

Как определяш личния си стил на обличане?
Личният ми стил се мени постоянно. Обичам да се обличам според това, какво съм видяла и какво ме е вдъхновило на местата, които съм посетила напоследък. Индивидуалният стил започва с добре прилягащи, удобни базови модели, в които си струва да инвестираш повече. Те могат да се съчетават с нови неща всеки сезон, като е добре да са изработени от устойчиви материи. Много е важно как поддържаш дрехите си, за да им дадеш по-дълъг живот. Опитвам се да минимизирам стила си, малко цветове, изчистени линии, добри аксесоари. Например за пролетта ще включа в гардероба си хоризонтални райета, късо кожено яке и сандали на цяла платформа.

Модният бизнес у нас през твоя поглед....
В България, както и по целия свят, бизнес стратегията на H&M е мода и качество на най-добра цена. Дрехите са достъпни, материите са добри и показват последните модни тенденции. Погледнете само детските колекции, толкова голямо разнообразие на такава разумна цена.

Какви дрехи предпочиташ в бизнес ежедневието и какви в свободното време?
Вдъхновени от последните модни трендове. Опитвам се непрекъснато да съм с една крачка напред, но да запазя собствения си стил и светоусещане.

Какво те мотивира да станеш от леглото сутрин?
Семейството и любовта, която ми дава работата и възможностите, които открива.

Лидер е...
...този, който вдъхновява екипа.

Три разлики между жената мениджър и мъжа мениджър:
Всичко зависи от човека. Аз като мениджър предпочитам да обмислям добре решенията си, което понякога изисква повече време, но съм добре организирана и действам бързо, когато взема решение.

Книгата, която те впечатли последно ...
Чета каквото ми попадне. Няма да цитирам любим автор. Имам малко време за четене и ползвам главно електронни устройства. Информирам се за всичко случващо се през телефона си, а на Kindle-a си имам качени различни автори, според това, в какво настроение за четене съм.

Пътуването ...
Места, които не съм посещавала преди. Тихи кътчета с много история, където се чувстваш уютно и сигурно. Последното такова място, което посетих, е Анкор Ват в Камбоджа. Колосален религиозен монумент, който не мога да сравня с нищо, което съм виждала преди.

Анкор Ват в Камбоджа


Вдъхновява те...
Семейството, приятелите, добрите идеи, съдържателните разговори, редът, съвременният дизайн, модерното изкуство, пътуванията, контактите с нови хора, филмите, новата музика, да видя или почувствам нещо, което не съм виждала преди.

В чантата ти винаги има...
iPhone и банкова карта.

Най-скъпата дреха, която някога си имала, е ...
Не е важно дали дрехата е скъпа или дизайнерска, важното е да се чувстваш прекрасно, носейки я. Не съм пристрастена към дизайнерските стоки, а към качествените. Искам да знам за какво си давам парите, а обикновено качествените неща, са по-скъпи.

На път


Предпочитан парфюм(и)
Май съм пристрастена към Mademoiselle на Chanel.

Бижу ръчна изработка, дизайнерско или без?
Малко и премерени бижута. Не нося нищо повече от халка, обици и понякога някое красиво, впечатляващо колие върху семпла тениска или блуза.

Бутик, мол или малък квартален магазин?
Онлайн.

  • С/т/илните жени: Яна Шантанова
  • Българската жена е красива и умна
  • С/т/илните жени: Меглена Кунева
  • С/т/илните жени: д-р Катя Паскова
  • С/т/илните жени: Петя Георгиева
  • С/т/илните жени: Полина Ал-Битар
  • С/т/илните жени: Екатерина Панайотова
  • С/т/илните жени: Евгения Маркова