.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Шибори – древна техника за изящно боядисване на платове

LadyZone.bg | преди 6 години
шибори
Снимка: wikipedia
Красиви геометрични орнаменти върху плат, постигнати с умения и познание

Шибори е красива японска техника за боядисване на платове и материи чрез сгъване, шиене, свързване, усукване и компресиране. Най-ранният известен пример за обагряне на парче плат с техниката е от 8 век. Тогава са използвали естествената растителна боя индиго най-често върху коприна, а по-късно и върху памук.

шибори
Снимки: HonestlyWTF

Съществуват няколко основни метода за боядисване на материи, които се постигат чрез различни техники. Там, където материята е нагъната, зашита или притисната от някакъв предмет, остава бяла, а останалата част се боядисва в съответния цвят. Целта е да се получат красиви и изящни форми. Майсторите на шибори дори комбинират различни техники, за да получат причудливи геометрични орнаменти. Със същата техника успешно можете да боядисвате различни шалове, тениски, покривки. Със сигурност ще бъдете уникални, носейки ги.

Араши (Arashi)

шибори
Снимки: HonestlyWTF


Техниката араши се основава на увиването на материята или дрехата около кръгъл предмет – тръба. Увитата дреха се завръзва здраво чрез конци или тел около тръбата. Следва потапяне в боята. Ефектът накрая е като дъждовна буря – отвесни сини ресни, откъдето идва и името му – шибори означава буря.

Кумо (Kumo)

шибори
Снимки: HonestlyWTF


При кумо шибори се използват кръгли предмети, които се слагат един по един от вътрешната страна на плата, след което се завръзват с ластик, тел или връв. Резултатът изглежда като паяжина на паяк.

Итажиме (Itajime)

шибори
Снимки: HonestlyWTF


Платът се нагъва като акордеон и се притиска между две плоскости – например дървени, и отново се стяга силно с тел или връв. След боядисването участъците, които са били притиснати от плоскостите остават небоядисани, а другите – обагрени в съответната боя.

шибори
Снимки: HonestlyWTF

Съществуват още няколко техники, които включват дори шиене, но като за начало може да пробвате по-семплите араши, кумо и итажиме, които са едни от най-лесните за начинаещи. Важното е да имате въображение и да стягате здраво при връзване.
 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?