Папиемаше е техника, чрез която от евтини и леснодостъпни материали да се изработят различни фигурки. Върху предмета, на който се прави копие, се лепят парчета хартия. Използва се лепило за хартия, за декупаж или смес от вода и брашно.

Необходимости:

различни размери балони
вестници
лепило С200
вода
плоски четки
боя
лак

лепяща хартия за точките
златно фолио

Как да действайте?

Надуйте балоните и ги поставете в чашка. Мястото за надуване трябва да се пада отдолу, така че широката част на балона да може да се обработва.

Нарежете вестниците на малки парчета. Намажете балона с лепило, разредено с малко вода, и започнете да редите парчетата вестник отгоре. Наредете няколко слоя, така че купата да стане с дебели стени.

След като приключите, оставете балона, покрит с лепило и вестници, да изсъхне. След това спаднете балона и го извадете от хартиената купа.

Купата може би е с неравни краища, затова я изрежете внимателно с ножица. Не е нужно всичко да е перфектно, все пак това е ръчна изработка.

Боядисайте купата в желания от вас цвят – например бяло, и фиксирайте с лак за повече издръжливост.

За да бъде купата със златно фолио и точки, трябва да направите следното.

Изрежете точки от лепяща се хартия. Най-лесно ще стане, ако използвате перфоратор. Залепете ги от вътрешната страна на купата в желана конфигурация. Нанесете един тънък слой лепило. Внимавайте да не прекалите с количеството, в противен случай фолиото ще се набръчка и ще стане прекалено меко.

Поставете златното фолио върху купата, включително и над точките, и загладете внимателно. Релефът на точките леко ще изпъква. Внимателно отстранете фолиото заедно със залепващата се хартия. Така отдолу ще се появи бялата част на купата.

Имате прекрасна и уникална купа за декорации, плодове, за дребни вещи и т.н.

Снимки: www.kellimurray.com