Зърната на кафето имат перфектна миризма. Когато са потопени в гореща вода, от тях се извлича изключителният вкус на току-що приготвено кафе, по-добър и от аромата му. Когато се охлади пълният с кафе филтър след екстракцията, вместо да го изхвърлите в кошчето, може утайката да бъде използвана. Ето 5 най-разнообразни трикове за употреба на утайката от кафе: 

           1. Изчистване дъната на загорели съдове

Кафеената утайка поглъща мазнините. Особено в комбинация с малко препарат за съдове, тя отстранява излишната мазнина от дъното на тенджери или тигани. Утайката от кафето има перфектна текстура - твърда и остра, и не прекалено абразивна за да наранява допълнително дъното, но може да изчиства и премахнете остатъците от загоряла мазнина.

           2. За изтънчен аромат на печивата

При замесване на печива (бисквитки, блатове) вместо вода може да се използва втората екстракция от утайката на кафето. Така се придава изтънчен аромат на кафе на всеки десерт, който приготвяте чрез печене.

          3. Подхранване на растенията

Ако има нещо, което обича кафето колкото вас, това са растенията. Кафето привлича дори червеите, но това означава, че всичко с почвата в градината ви е наред. Когато поставите утайката отгоре, се променя рН на почвата, което може да ви изненада с промяна в цветовете на вашите растения по време на цъфтежа.

          4. Измиване на замърсени ръце

Позната ви е натрапчивата миризма, която попива в кожата на ръцете след обработка на риба и чесън по време на готвене. За тази цел може да използвате утайката от кафе. След измиване на ръцете ги изтъркайте с утайка от кафе и след това обилно ги изплакнете. Утайката ексфолира кожата като премахва мъртвите клетки, които са мястото, където се задържа неприятната миризма.

          5. Обезмирисяване на хладилника

Хладилникът и фризерът винаги миришат странно, независимо от съдържанието в тях. Утайката от кафе може да промени този мирис без да се използват специални дезодоранти. Достатъчно е да сложите купички с утайка от кафе в задната част на хладилника и във фризера. Разбира се най-добрият обезмирисител е прясно смляното кафе. При нужда може да направите смес.