Повечето от нас, любители на кафето, знаем за неговите ползи. Кофеинът ни прави по-бодри и ни събужда сутрин, за да започнем деня заредени с енергия. 

Много проучвания категорично установяват, че кафето:

  • повишава нивата на енергия;
  • намалява умората;
  • подпомага краткосрочната памет, решаването на проблеми, вземането на решения и повишава концентрацията.

Какво точно се случва в мозъка след изпиване на чаша кафе? Кофеинът спира аденозина - мозъчен химикал, който ни прави сънливи и спокойни. Той също така повишава допамина и норепинефрина - два други мозъчни химикала, които ни помагат да се чувствате по-бодри и енергични. Според учените именно затова кофеинът има споменатите по-горе ефекти.

Нови проучвания показват, че кафето има и други ползи за здравето ни.

КАФЕТО МОЖЕ ДА НАМАЛИ РИСКА ОТ ИНСУЛТ

Проучване, публикувано в списание Circulation, изследва възможната връзка между консумацията на кафе и риска от инсулт сред жените. В него взимат участие 83 000 жени, които пият редовно кафе.

Снимка: Canva

Оказва се, че консумацията на кофеин не е свързана с по-висок риск от инсулт сред жените, а напротив. Дамите, които пият умерени количества кафе дневно, намаляват риска от инсулт с 20% в сравнение с жените, които изобщо не пият кафе. 

Ключът тук е в мярката! Прекомерната консумация на кафе не носи допълнителни ползи и всъщност може да навреди на здравето.

КАФЕТО МОЖЕ ДА НАМАЛИ РИСКА ОТ РАК И ДИАБЕТ

Консумацията на кафе може да намали риска от често срещани онкологични заболявания от 2 до 20%, взависимост от вида рак.

Това установява университетът в Катания, Италия, който провежда така нареченото „суперпроучване“, анализирайки 127 различни случая, наблюдавайки въздействието на кафето върху човешкото здраве.

Снимка: Canva

Кофеинът намалява и риска от сърдечносъдови заболявания с 5%, както и диабет тип 2 и болестта на Паркинсон - с около 30%. Също така смъртността при хората, които пият кафе е по-ниска, установява проучването.

КАФЕТО  МОЖЕ ДА НИ ПОМОГНЕ ДА ОТСЛАБНЕМ

Проучвания показват, че консумацията на кафе влияе положително върху съхранението на мазнините и здравето на червата, което може да ни помогне да отслабнем.

Анализ на 12 проучвания показва, че мъжете, които са увеличили приема на кафе, се наблюдава намаляване на телесните им мазнини. По подобен начин проучване, публикувано в Journal of Nutrition, установява, че жените, които консумират повече кафе, имат по-ниски нива на телесни мазнини. 

Снимка: Canva

Хората, които пият една до две чаши кафе на ден, имат 17% по-голяма вероятност да отслабнат чрез физическа активност в сравнение с тези, които пият по-малко от една чаша на ден, остановява друго проучване публикувано в International Journal of Environmental Research and Public Health.

След всичко казано, как да не си направим едно кафе?