Не хапвам почти нищо, а пак напълнявам, защо!? Защо прибягваме към храната, когато сме ядосани или изнервени? Отговарите ни споделя нутриционистът Надя Петрова.

Отговорът на тези въпроси не е само един, но във всяко от предположенията има ключова дума, а именно кортизол. Често е наричан хормон на стреса, тъй като количеството му значително се увеличава при физически или емоционален стрес. А стресът е част от ежедневието почти на всеки. Сутрин бързаме за работа, след това да се вместим в поставените срокове, често хапваме на крак и всичко се повтаря.

Какво е общото между покачването на нивата на кортизол в организма ни и храненето, специално за ladyzone.bg обяснява нутриционистът Надя Петрова.

„Стресът и храносмилателната система имат много общо“, каза специалистът Надя Петрова.

Когато стресът се включи, храносмилането спира. Тогава тялото ни сякаш забравя, че вече сме хапвали и започва да изпитва непрекъснат глад. Затова, когато хората са стресирани дълго време, много често напълняват.

Хормон на стреса, или още познат като кортизол. Как да го овладеем?

Има 3 вида стрес: 

  • Краткотраен;
  • Умерен;
  • Хроничен.

„Може да влияем на стреса, когато знаем какво ни предстои. Ако не успеем да овладеем умерения стрес, той се превръща в хроничен с продължителност няколко месеца. Това, което може да ни изкара от умерения стрес, е рутината“, категорична е Надя Петрова. Когато човек знае какво прави и какво предстои, се чувства сигурен и спокоен. По тази причина не е хубаво да преминаваме към строга диета или да правим драстични промени в рутината си.

Каква е разликата между емоционалното хранене и хапването, когато сме стресирани? Вижте във видеото.

Храната трябва да ни носи удоволствие. Важно е да се опитваме да заменяме храните, които хапваме с такива в естествения им вид.

Честа грешка при хората е, че се опитват да влияят на повишените нива кортизол чрез два вида храни: такива, които ни носят позитивна емоция и такива, които ни засищат – те са мазни или с много захар.

Да ям ли сладко, или да не ям?

„Сладкото е в категорията на оправдания, защото ние чисто физиологично нямаме нужда от него в категорията на чистата захар“, поясни нутриционистът. Когато имаме нужда от въглехидрати, е по-добре към диетата си да добавим продукти в техния натурален вид.

Стресирани ли сте на работното място? Анкета със случайни минувачи.

Трябва да правим възможно най-много неща, които да предизикват организма ни да произвежда хормон на щастието – серотонин.

Защо не е добре да гледаме телевизия и да скролваме в телефона си, когато хапваме? Вижте във видеото.