Яйцата са сред храните, към които често биват отправяни критики от страна на специалисти по хранене: някои ценният продукта и непрекъснато го включват в изготвянето на режими, докато други упрекват яйцата, както за мастния компонент и холестерола, така и за хормоните, които се съдържат в неоплодените кокоши яйца.

Нека не завършваме темата с яйцата само със слухове, а по-добре да преминем към реалните факти.

Яйчните продукти са ценен източник на полезни елементи, необходими за нормалното функциониране на човешкия организъм. Ако погледнете цифрите, само едно твърдо сварено яйце съдържа:

  • Витамин А: 6%;
  • Фолиева киселина: 5%;
  • Витамин B5: 7%;
  • Витамин B12: 9%;
  • Фосфор: 9%;
  • Селен: 22%;
  • Яйцата също така съдържат прилични количества витамин D, E, K, B6, както и калций и цинк.

Общо: 77 калории, 6 грама протеин и 5 грама здравословни мазнини.

Какво ще се случи с нас, ако ядем по три яйца на ден?

1. Вашите нива на HDL холестерол или „добър холестерол“ ще се повишат, сочат редица изследвания.

2. Този тип холестерол е съставен от липопротеини с висока плътност или HDL, който помага на тялото ни да транспортира холестерола от различни части на тялото до черния дроб. Там възниква сложна реакция за елиминиране на вредния холестерол, за който яйцата са толкова критикувани.

Тоест, консумацията на три яйца на ден ще повиши нивото на вашите липопротеини, които са отговорни за отстраняването на лошия холестерол от организма ви.

3. Повишаването на нивата на липопротеините с висока плътност значително намалява рисковете, свързани със сърдечно-съдови заболявания. Три яйца едва ли ще направят магия на здравето ви, но със сигурност ще му направят профилактика.

4. Яйцата подпомагат мускулите. Протеинът е основният строител и възстановител на клетките на човешката мускулна тъкан, без които би било трудно не само да спортувате, но и да променяте позицията на тялото си.

5. Животинският протеин от яйцата перфектно усвоява и задържа калция, който, както всички знаят, е на първо място в списъка на елементите за здрави кости.

6. Ефективна профилактика на зрението. Яйцата съдържат антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, за които е научно доказано, че имат положителен ефект върху здравето на очите. Тези мощни антиоксиданти се събират върху ретината на очите и предотвратяват голям брой дегенеративни процеси.

7. По-малко ядене. Поради високото си съдържание на протеин, яйцата ви помагат бързо да се почувствате сити и намаляват вероятността от досадни желания за непрекъснато похапване през деня.

Идея за бърза закуска: Сварете три яйца. Изберете любимия плод и прибавете овесени ядки. След подобно здравословно и засищащо хранене ще забравите за храната поне до обяд.