На 22 юли отбелязваме денят на мангото. Жълтият плод е световноизвестен със своите сладки и сочни вкусове. Но знаете ли за какво е полезен?

Снимка: iStock

Мангото е плод, който най-често се среща през лятото и именно тогава могат да се намерят най-вкусните му разновидности. Плодът се предлага във всякакви форми и размери, а при всеки сорт има различен начин, по който да се насладите на вкуса му.

22 юли е Денят на мангото и е чудесен повод да заложите на жълтите нюанси в менюто си.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Много хора в Индия, Пакистан и Бангладеш ядат плода цял, без да го режат. Те изстискват добре мангото, превръщайки вътрешността му в мека каша, и след това правят дупка в кората му, за да изсмучат пулпата.

В Южна Азия се произвежда и половината от световното количество от плода манго. Китай е вторият по големина производител.

Мангото е не само вкусен плод, но и изключително полезен за здравето. Ето някои от основните му полезни свойства:

Богато на витамин С

Консумацията на манго подобрява имунната система и състоянието на кожата.

Витамин А

Хапването на известно количество манго, подобрява зрението.

Витамин Е

Мангото съдържа мощни антиоксиданти като бета-каротин, които помагат в борбата със свободните радикали и намаляват риска от хронични заболявания.

Витамини от групата В

Подпомагат метаболизма и енергийните нива.

Подобрява храносмилането

Снимка: iStock

Ензими като амилаза в мангото подпомагат разграждането на въглехидратите и подобряват храносмилането. Високото съдържание на фибри помага за поддържане на редовността на червата и предотвратява запека.

Поддържа сърдечното здраве

Калий и магнезий в мангото помагат за регулиране на кръвното налягане и поддържане на здраво сърце.

Анти-възпалителни свойства

Фенолни съединения в мангото имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалените процеси в тялото.

Интересни начини за консумация на мангото