Докато в българската кулинарна традиция киселото мляко се превръща във вкусен айрян и таратор, то в Индия киселото мляко е база за освежаващата напитка ласи. Съществуват безброй варианти – солени и люти или сладки и разхладителни. Този вариант на ласи се приготвя с манго, но може да го направите и с ягоди.

Съставки

  • 1 бр. Манго
  • 2 шушулки Кардамон
  • 1 ч.ч. Кисело мляко
  • 2-3 кубчета Лед
  • 1 с.л. Пчелен мед
  • 3-4 капки Есенция ванилия

Начин на приготвяне

  • 1. Обеленото и нарязано манго се поставя в каната на пасатора.
  • 2. Междувременно шушулките на кардамона се разчупват, а зрънцата се счукват в хаванче.
  • 3. Добавят се към мангото заедно с меда, киселото и прясното мляко. Пасира се до гладкост.
  • 4. Накрая се добавят леда и ванилията и отново се пасира. Сервира се във високи чаши.